Kadınlar kürtaj hakkı için dünya çapında sokaklara döküldü
28 Eylül Uluslararası Kürtaj Hakkı Günü'nde Fransa, İtalya ve Latin Amerika başta olmak üzere birçok noktada sokaklara çıkan kadınlar, erkek egemen devletlere karşı kürtajın koruma altına alınan, güvenli ve erişilebilir bir hak olarak tanınması için mücadeleyi sürdüreceklerinin altını çizdi.
28 Eylül Uluslararası Kürtaj Hakkı Günü'nde dünyanın dört bir yanında kadınlar sokaklara çıkarak güvenli kürtaja erişimi savunmak ve kürtaj yasaklarına karşı direnmek için mücadele çağrısı yapıldı.
ABD, Fransa, İtalya, Meksika, Peru, Venezuela, Polonya gibi pek çok ülkede on binlerce kadın ve LGBTİ+, erkek egemen devletlerin kadın ve LGBTİ+ların bedenleri ve hayatları üzerindeki tahakkümüne tepki gösterdi.
FRANSA
Başkent Paris'te toplanan binlerce kadın, Bastille Meydanı'ndan ABD konsolosluğu önüne kadar yürüdü. Fransa'da kürtaja erişimin kolaylaştırılması ve güvenli, erişilebilir kürtaj için devletin özel bütçe ayırmasını isteyen kadınlar, "Kürtaj hakkını savunuyoruz" pankartları açtı.
70'den fazla kadın örgütünün ortak olarak düzenlediği eyleme genç kadınların yoğun katılımı dikkat çekti. Kadınlar, yerel kürtaj merkezlerinin yaygınlaştırılmasını ve bu tesislere daha fazla fon sağlanmasını talep etti.
Ulusal Kadın Hakları Kolektifi'nden Suzie Rojtman, kürtaj hakkının anayasayla güvence altına alınmasını isteyerek, var olan erişim sorunlarına karşı hükümetin çözüm üretmesi gerektiğini savundu. CGT'den Sophie Binet, sağlık sisteminde yıllardır uygulanan kemer sıkma politikalarının kürtaja erişimde yarattığı olumsuz sonuçlara dikkat çekti.
Aile Planlaması kuruluşundan Danielle Gaudry, kürtaja erişimin ülke genelinde çok eşitsiz olduğunu kaydederek, "Kürtaja erişimdeki bu coğrafi eşitsizlik özellikle kırsal veya banliyö bölgesindeki kadınları ve en güvencesiz kadınları etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Eylem boyunca, "Çocuk yapmak bir seçenek, kürtaj yaptırmak ise bir haktır", "Yaşasın enternasyonal kadın dayanışması", "Benim bedenim, benim kararım" sloganları atıldı.
Lyon'da "Le Collectif Droits Des Femmes Du Rhône" şiarıyla Place Louis Pradel'de eylem gerçekleşti. Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına gerçekleştirilen konuşmada, "Erkek egemen kapitalist sistemin kadın bedeni üzerinden politika yapmalarına, tahakküm kurmalarına, kürtaj yasağı ile karar hakkımızı ellerimizden almalarına izin vermeyeceğiz. Kürtaj olmak kadınların hakkıdır. Çocuk isteyip istemediğimize ne zaman ve kaç çocuk doğuracağımıza, ne zaman kürtaj olup olmayacağımıza biz karar vereceğiz!" denildi.
Eylemde "Benim kararım, benim vücudum!", "Biz kadınlar birlikte daha güçlüyüz!", "Kürtaj hakkı anayasal hak olarak kabul edilsin!" sloganları öne çıktı.
Enternasyonalist dayanışmanın önemine dikkat çekilen konuşmalar, kitle tarafından büyük bir çoşkuyla karşılandı.
LATİN AMERİKA
Meksika, Venezuela, Şili, Peru, Bolivya, Kolombiya ve El Salvador'da sokaklara dökülen binlerce kadın, çok sayıda Latin Amerika hükümetinde hala yasaklı olan kürtaja dönük engellemelerin kaldırılmasını ve yasaklı olmadığı ülkelerde de kürtajın daha erişilebilir ve güvenli hale getirilmesini istedi.
Yüksek Mahkeme'nin eylül ayında kürtaj yasağı için "anayasaya aykırı" kararı verdiği Meksika'nın pek çok bölgesinde yürüyüşler düzenlendi.
Venezuela'nın başkenti Caracas'ta kadınlar her bir kadının kendi bedeni üzerinde karar sahibi olmasının önemine dikkat çekti. Caracas'ta düzenlenen yürüyüşte yüzlerce kadın, "Güvenli ve yasal kürtaj, şimdi" sloganını haykırdı ve "Karar vermek yasadışı değildir" yazılı dövizler taşıdı. Son dönemde kadın özgürlük mücadelesi sayesinde Arjantin, Küba, Kolombiya ve Uruguay'da kürtajın yasal hale getirildiğine dikkat çeken kadınlar, Venezuela'da da kürtajın anayasal bir hak olarak tanınmasını istedi.
El Salvador, Honduras ve Nikaragua'da kürtaj hala tamamen yasak, Şili ve Brezilya'da ise sadece tecavüz saldırısı sonucu oluşan hamileliklerde yahut annenin hayatının tehlike altında olması durumunda yasal.
Şili'nin başkenti Santiago'da bir araya gelen kadınlar, "Annelik isteğe bağlıdır" pankartlarıyla yürüyerek, karar vermeye haklarının olduğuna vurgu yaptı. Bolivya'da kadınlar, yasal ve erişilebilir kürtajın yanı sıra cinsel sağlık ve güvenlik eğitimlerinin de geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
El Salvador'da kürtaj 1998'den beri tamamen yasak ve 8 yıla kadar hapis
cezasıyla cezalandırılıyor. Başkent San Salvador'da yüzlerce kadın, kürtaj hakkı için eylem düzenledi ve kürtaj yaptırdıkları için tutuklanan onlarca kadın için özgürlük istedi.
İTALYA
İtalya'da, başkent Roma başta olmak üzere pek çok kentte yürüyüş düzenleyen kadınlar, Meloni liderliğindeki faşist ittifakın seçimleri kazanması sonrası kürtaj hakkının tehlikede olduğuna dikkat çekerek, kürtaja erişimin anayasal koruma altına alınmasını istedi.
"Benim bedenim, benim kararım" ve "Herkes için güvenli" pankartları taşıyan bini aşkın kadın, Meloni'nin kürtaj hakkına dokunmayacağını ama "kadınların kürtaj yaptırmama tercihini güvene alacağını" öne sürmesine tepki göstererek, ataerkil aileyi ve değerleri savunan faşist ittifaka karşı kürtaj hakkı için ayakta olacaklarını vurguladı.