Kadın sünnetine karşı mücadeleyi yükseltin
Dünyada her gün 12 bin kız çocuğu sünnet cinsel işkencesine uğrama tehdidi altında yaşıyor. Özellikle Afrika kıtasının kuzeyinde yaygın olan bu işkence, Ortadoğu ülkelerinde de yaşanıyor. Kadın örgütleri bu cinsel işkence yöntemine karşı mücadele yürütüyor.
6 Şubat Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü'nde, kadın özgürlük mücadelesi yürüten örgütler kadın sünnetine karşı mücadeleyi güçlendirme çağrısını yineledi.
200 MİLYON KADIN SÜNNET İŞKENCESİNE MARUZ KALDI
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu'nun verileri göre, dünya da bugün sünnet yaşamış olan 200 milyon kadın var. 2024 yılında her gün 12 bin kız çocuğu, sünnet cinsel işkencesine uğrama tehdidi altında.
Dünya İnsan Hakları Örgütü, 1989 yılında kadın sünnetini yasakladı. İnsan Hakları Sözleşmesinin 19 ve 24. maddeleri kız çocuklarının sünnet edilmesini yasaklayıp hak ihlali olarak gördü. Ancak bu cinsel işkence yöntemi hala 30 ülkede uygulanıyor.
Kadın Genital Organların Sakatlanmasına Son isimli kadın hakları örgütü, 2020 yılında kadın sünnetinin dünya çapındaki yaygınlığını araştıran bir rapor yayınladı. Bu rapora göre Somali, Mısır ve Sudan kadın sünnetinin en yaygın olan ülkeler arasında. 15 ila 49 yaş arasındaki kadınların yüzde 80 ve yüzde 90'dan fazlası, sünnete maruz kaldı.
Bunun yanı sıra; İran, Irak, Kuveyt, Umman ve Pakistan'ında aralarında olduğu çok sayıda ülkede yapılan anketlere göre kadın sünneti hala sürüyor.
KADIN SÜNNETİ CİNSEL İŞKENCEDİR
Sünnet uygulaması, farklı kapsamlı yöntemlerle kadınların cins organların kesilmesi ve dikilip daraltılması, geleneksel, dinsel yada kültürel nedenlerle meşrulaştırılmaktadır. Milyonlarca kadın, erkek egemen sistem tarafından sistematik olarak uygulanan bu cinsel işkencenin sonucu olarak, hayat boyunca travmatik sonuçların yanı sıra sağlık sorunları yaşamaktadır.
GÜNEY KÜRDİSTAN'DA KADIN SÜNNETİNE KARŞI MÜCADELE
Güney Kürdistan bölgesinde 2011 yılında çıkarılan yasa ile kadın sünnetine yasaklandı. Yasağa rağmen bunu uygulayanlara ise hapis ve para cezası uygulaması getirildi. Buna rağmen hala bazı bölgelerde gizlice yapıldığı biliniyor. Güney Kürdistan'da kadın sünnetine karşı 2005 yılından itibaren çalışma yürüten Alman Wadî örgütü yaptığı çalışmalarda Güney Kürdistan'da sünnet uygulamasının yapıldığı bölgelere dair bilgiler yayınladı. "Alman Wadî Örgütünün paylaştığı verilere göre, 2022 yılında Kürdistan Bölgesinde 0-18 yaş altı 213 sünnet vakası tespit edildi. Bunlardan 147'si Ranya'dan, 66'sı ise Hewlêr'den. Wadî'nin verilerine göre Germiyan bölgesinde ise hiçbir kadın sünneti vakası tespit edilemedi.
Wadî Örgütü'nün üyesi Leyla Ahmet, RojNews haber ajansında yaptığı değerlendirmede, örgütünün yürüttüğü çalışmaları anlattı. Toplumu kadın sünnetine karşı bilinçlendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, broşür, sinevizyon gibi çalışmalarla kadınlara ulaştıklarını aktardı. Buna rağmen kadınların sünnetten bahsetmesinin bir tabu olarak görülmesinden kaynaklı yaşadıkları cinsel saldırıyı açıklamaktan kaçındıklarını belirtti. Bu nedenle yapılan araştırmalarda elde edilen verilerin de gerçek durumun altında olabileceğine dikkat çekti.
Leyla Ahmet "Yaptığımız seminerlerde kadın sünnetinin hem dini hem de yasalar nezdinde suç olduğunu anlattık. Kadın sünneti kişinin fiziğini, psikolojisini olumsuz etkilediği gibi aile içi sorunların gelişmesine de neden oluyor" diye kaydetti.
Kadın sünneti yasaklandıktan sonra kadın sünneti oranlarında önemli azalma kaydedildiği altını çizen Leyla Ahmet, aynı zamanda şimdiye kadar kimse kadın sünneti yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvurmadığını eleştirdi.