3 Ekim 2024 Perşembe

Kadıköy'de HDP eylemine saldırı: Çok sayıda gözaltı var

HDP'nin hapishanelerdeki açlık grevlerine dikkat çekmek için yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis, gazetecilerin de etrafına barikat kurarak haberi takip etmelerini engelledi.

Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Örgütü'nün, hapishanelerde tecride karşı süren açlık grevlerine destek için Kadıköy'de yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

Kadıköy Kaymakamlığı'nın yasaklama kararı gerekçesiyle polis, HDP Kadıköy İlçe binasının bulunduğu Halitağa Caddesi'nden açıklamanın yapılacağı Süreyya Operası'na kadar çok sayıda noktada barikat kurdu.

Açıklamaya izin vermeyeceğini belirten polis, HDP Milletvekili Sezai Temelli, PM üyesi Ferhat Encü ve İl Eşbaşkanı Elif Bulut'un da aralarında olduğu kitlenin etrafını kalkanlarla sardı ve uyarıda bulunmadan saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

HDP Milletvekili Temelli, saldırıya tepki gösterdi, "Daha bir araya gelmeden, bir açıklama dahi yapmadan saldırmanız hukuksuzluktur" dedi. Polis, kaymakamlığın yasaklama kararını HDP il yönetimine tebliğ edildiğini savundu ancak, il yönetimi böyle bir tebliğin yapılmadığını söyledi.

Temelli, Encü ve Bulut, kararın tebliğ edilmesini istedi. 

Bu arada polis, başından itibaren basının görüntü almasına izin vermedi. Süreyya Operası'na uzak bir noktada basının etrafına barikat kuran polis, gazetecilerin haberi takip etmesini engelledi. Polis amiri, "Gazeteciler kesinlikle Süreyya Operası'nın bulunduğu alana girmeyecek. Gittikleri durumda gözaltı yapın" diyerek, polislere emir verdi. Gazeteciler, polis kordonu altında HDP yöneticileri ile polisin görüşmesinin sona ermesini bekledi. 

TEMELLİ: 12 EYLÜL'ÜN MUTFAĞI CEZAEVLERİDİR
HDP yöneticileri, kararın kendilerine tebliğ edilmemesi üzerine açıklama yaptı. HDP Milletvekili Sezai Temelli, ablukaya ve açıklamanın engellenmesine tepki gösterdi. Temelli, "12 Eylül sistematiği, Diyarbakır cezaevlerinde başlayan ve sonrasında kırk yıl boyunca devam eden bir sistematiktir. Aslında bu 12 Eylül sistematiğinin yeniden yeniden üretilmesidir, bunun mutfağı cezaevleridir. Bugün tüm hak ihlallerinin temelinde yatan işte bu faşist zihniyettir. Bugün bu ülkede tecrit vardır. Sayın Öcalan'a uygulanan tecrit sadece ve sadece bir konuya değil bütün ülkenin haklarını yok sayan bir faşist anlayışın yansımasından başka değildir. Tüm ülke tecrit altındadır, açık cezaevine dönüştürülmüş durumdadır" dedi. 

POLİS: ANAYASAL SUÇ İŞLEDİK GİDİN İSTEDİĞİNİZ YERE ŞİKAYET EDİN
Gerekli görüşmeler yapıldığı sırada polise yaşananların bir anayasal suç olduğunu ilettiklerini kaydeden Temelli, polisin "evet anayasal suç gidin istediğiniz yere şikayet edin" dediğini aktardı. 

POLİS BİR KEZ DAHA AÇIKLAMAYI ENGELLEMEYE ÇALIŞTI
Temelli'nin açıklaması sürdüğü sırada polis bir kez daha açıklamayı engellemeye çalıştı. Sadece Temelli'nin konuşabileceğini diğer HDP'lilerin alanı terk etmesini istedi. HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ise açıklama bitene kadar kalacaklarını ve kesinlikle gitmeyeceklerini, gitmesi gerekenin polis olduğunu kaydetti. 

'BU İKTİDARDAN KURTULACAĞIZ'
Temelli, polise tepki göstererek, "Söz söylemeye gerek yok, bahsettiğimiz hukuksuzluk şu an kameralara yansıyor. Bu ülkenin siyasi toplumsa, sosyal tüm haklarını yok ederek bir ülkenin geleceğini yok eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidardan kurtulacağız" dedi.

Temelli'nin konuşmasının ardından, gözaltıların serbest bırakılması talebiyle HDP Kadıköy İlçe binasının önünde açıklama yapılmak istendi. Ancak polis, buna da kaymakamlığın, açlık grevleri için yapılan eyleme yönelik yasak kararını gerekçe gösterdi. Açıklama yapılması durumunda saldırı düzenleyeceği belirtildi. 

Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: HDP Kadıköy Ilçe Eşbaşkanı Nimet Çelebi Erdoğan, MYK üyesi Cengiz Çiçek, il yöneticileri Pınar Türk ve Bilal Basutçu, PM Üyesi Esengül Demir, Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Hüseyin Fidanboy.