20 Eylül 2024 Cuma

İzmir'li kadınlar 5-6 Ocak'taki büyük kadın buluşmasına katılacak

İzmir Kadın Platformu, kadın dayanışmasını ve mücadelesini büyütmek için 5-6 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenecek büyük kadın buluşmasına katılacaklarını duyurdu, "Çünkü kadınlar birlikte güçlü" dedi.
İzmir Kadın Platformu, 5-6 Ocak'ta İstanbul'da yapılacak Kadınlar Birlikte Güçlü Türkiye buluşması öncesinde basın toplantısı yaptı.
 
Açıklamayı Juliana Gözen okudu. Gözen, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, kazanımlarımızdan vazgeçmeye; daha fazlası için mücadeleden geri durmaya hiç niyetimiz yok" dedi.
 
"Bunun ancak birlikte mümkün olduğunu bilen biz kadınlar, farklı farklı illerden, hayatlardan, deneyimlerden, kimliklerden, çevrelerden bir araya geliyoruz" diyen Gözen, "Gücümüzün, farklılıklarımızı unutmadan ortaklıklarımızı büyütmekten ve birlikte ses çıkartmaktan kaynaklandığını biliyoruz" diye konuştu.
 
Gözen, "Kadınlar arası farklılıkların şiddet vesilesi haline getirilmesiyle beraber mücadele etmek konusunda yılların deneyimine sahibiz. Kıyafeti, boşanması, nasıl bir işte çalıştığı, konuştuğu dili, geldiği ülke veya mahalle, hangi saatte nerede, kiminle olduğu, bedeni, kimi sevdiği veya sevmediği, kime itiraz ettiği üzerinden bazı kadınları şiddeti 'daha hak eder' göstermenin aslında tüm kadınların zararına olduğunu yaşayarak öğrendik" diye belirtti.
 
Kadın kazanımları gasp edilmesi, yoksullaşma, boşanmaların zorlaştırılması, erkek şiddetinin meşrulaştırılması, nefret meşrulaştırılıp sıradanlaşması, kadınların hayatı ‘ailenin bütünlüğü'ne feda edilmesine değinen Gözen, şöyle devam etti:
 
"Nafakadan 6284 sayılı yasanın sağladığı şiddeti önleyici mekanizmalara güvencemiz olan haklarımız tartışmaya açıldıkça, çocuk hamileliklerinin üzeri örtüldükçe, din-temelli kurumların gittikçe etkin hale geldiği, müfredatın eşitsizliği doğallaştırdığı eğitim sisteminde milyonlarca kız çocuğu okullardan açık öğretime kaydıkça, İstanbul Sözleşmesi'ne rağmen şiddet durumunda arabuluculuk dillendirilmeye başladıkça, kadın hareketinin içini boşaltma, ayrıştırma, değersizleştirme, altını oyma, itibarsızlaştırma çabaları fütursuzca arttıkça, biz kadınlar evde, sokakta, işte, okulda, pazarda, trafikte, toplu taşımada, hastanede, sette, her yerde şiddete, baskıya, sömürüye daha açık hale geldik, geliyoruz."
 
"Tüm bunlar yaşanırken, sesimizi çıkarabildiğimiz mecraların, tepkimizi ifade edebildiğimiz, birbirimizi duyabildiğimiz, haklarımızı talep edebildiğimiz alanların bir bir kapanışına seyirci kalmayı kabul etmiyoruz" diyen Gözen, kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak birbirlerinden güç aldıklarını söyledi.
 
Gözen, "Çünkü birbirimize, kadınlara, kadın hareketine güveniyoruz. Bunu yeniden hissetmek, hatırlamak, hatırlatmak ve birbirimize güç vermek için; temasımızı artırmak, sözümüzü büyütmek, dayanışmamızı daim kılmak için hangi yöntemleri kullanabileceğimizi konuşmak için buluşuyoruz" diye konuştu.