2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de zeytinlik alanlar için eylem

Zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasının önünü açan yönetmeliğe dair açıklama yapan İzmir Zeytinime Dokunma Kolektifi, mücadelenin süreceğini belirtti. 

İzmir Zeytinime Dokunma Kolektifi, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasının önünü açan yönetmeliğe dair Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. 

"Zeytinime dokunma. Ölmez ağacımızı ranta teslim etmeyeceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde; zeytinliklerin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerin geçmişten bu yana gündemden düşmediği kaydedildi. Anayasa ve yasalardaki koruyucu hükümlere rağmen 2002'den beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişikliklerinin, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durdurulduğu belirtildi. 

Basın metnini okuyan Fatih Özden,  "En son 2017 tarihli Maden Yönetmeliği'nin 115. maddesine, 1 Mart 2022 tarih ve 31765 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklikle eklenen fıkra, zeytinliklerimizin ölüm fermanıdır. Anayasal hukuk devletinde 'normlar hiyerarşisi'ne göre yasalar anayasaya, yönetmelikler ise yasalara aykırı düzenlenemez. Anayasa'nın 44. ve 45. maddeleri; tarımın, üreticinin ve tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenlemektedir" dedi. 

1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun; zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenlediği belirten Özden, zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten Yasaya göre, zeytinliklerin üç kilometre yakınında zeytin işletme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemeyeceğini kaydetti. 

2017 tarihli Maden Yönetmeliğinin zaten gerekli istisnaları madencilik lehine vermişken, 1 Mart 2022 tarihli yönetmelik değişikliği ile Ege'de ve Türkiye'de her yerindeki zeytinliklerin talanına normlar hiyerarşisine aykırı bir şekilde yeni bir yasal kılıf hazırlandığına dikkat çeken Özden, "Yönetmelik değişikliği ile tarım alanlarını, meraları, zeytinlikleri, ormanları korumak yerine enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yeni imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez. Değişiklikte yer alan 'kamu yararı' kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada ike zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez" dedi. 

Yönetmeliğe karşı her türlü yasal yoldan mücadelenin süreceği vurgulayan Özden, "Yönetmelik değişikliği ile verilecek yeni izinler için de hukuki süreci işleteceğiz" ifadeleri kullanıldı.