2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de zamlara tepki sürüyor: AKP mezara halk iktidara

Zamlara karşı İzmir'den "Geçinemiyoruz" diyen Emek ve Demokrasi Güçleri, insanca bir yaşam için direneceklerini kaydetti. Eylemde, "Zam zulüm işkence işte AKP" sloganıyla faturalar yakıldı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, "Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın" şiarıyla  Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. "Zamlar geri alınsın geçinemiyoruz" pankartının açıldığı ve "Krizin faturasını saray ödesin", "Zenginlerin iktidarı yoksulların isyanıyla yıkılacak" sloganlarının yer aldığı dövizlerin taşındığı açıklamada basın metnini Necip Vardar okudu.

'ÜCRETLER HIZLA ERİYOR' 
Döviz kurlarındaki büyük artışla parası pul olan, yüksek enflasyonla ve işsizlik sarmalıyla boğuşan emekçilerin büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığına işaret eden Vardar, en son yapılan zamların toplumu büyük bir sefalete sürüklendiğini aktardı. Vardar, "Çalışma koşulları giderek ağırlaşıyor, ücretler hızla eriyor" dedi.

'İKTİDAR HALKA YOKSULLUĞU DAYATIYOR' 
Sermayedarların krizi fırsata çevirerek servetlerini katlanmaya devam ettiğini vurgulayan Vardar, "Yirmi yıl boyunca AKP iktidarı, memleketin neredeyse bütün varlıklarını özelleştirerek, yüksek dış borç, yüksek faiz ve ucuz işçilik politikası uygulayarak, tarımı çökerterek, ekonomik kalkınmayı sadece inşaat sektörüne bağlayarak ve bu yolla kamu kaynaklarını yandaşlarına peşkeş çekerek emekçi halka derin bir yoksulluğu dayattı" diye belirtti.

'AÇ YAŞAMAYA MAHKUM ETTİLER' 
Yaşanan sorunların sorumluluklarını iktidarın kabul etmediğini belirten Vardar, işçilere yapılan asgari ücret zamlarının emekçilerin eline geçmeden sıfırlandığına dikkat çekti. Vardar, "Ocak ayı verilerine göre açlık sınırı 4 bin 249 lira olarak hesaplanırken belirledikleri 4 bin 253 liralık asgari ücretle geniş işçi ve emekçi kitleleri yıl boyunca yarı aç yarı tok yaşamaya mahkum ettiler" ifadelerini kullandı.

'İKTİDARDAN HESAP SORALIM' 
Emekçilerden alıp zenginleri besleyen bu düzene son vermek için örgütlenme çağrısı yapan Vardar, halkın krizi yaratan sermayeden ve onun iktidarından hesap sorması gerektiğini de vurguladı.

Vardar, talepleri şöyle yineledi:
🔹 "Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir.
🔹 Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.
🔹 Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh'a yükseltilmelidir.
🔹 Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.
🔹 Enerji bir insan hakkıdır; Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz,  su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
🔹Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır."

Açıklama sonrası "Zam zulüm işkence işte AKP", "AKP mezara halk iktidara" sloganıyla elektrik ve doğalgaz faturaları yakıldı.