3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir'de Roboskî anması

Roboskî katliamının 10. yılında İzmir'de düzenlenen eylemde hakikatle yüzleşme çağrısı yapıldı. Devlete sorumluluklarını yerine getirme uyarısı yapılan eylemde, mücadelenin süreceği de kaydedildi. 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Roboskî katliamının onuncu yılında Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı açıklama katledilenleri andı. "Roboskî katliamı insanlık suçudur" yazılı pankartın açıldığı eyleme, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Murat Çepni, Musa Piroğlu, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı. 

Katliamdan bu yana Roboskîliler üzerindeki baskı ve şiddetin kesintisiz bir şekilde sürdüğü kaydedilen açıklamada, "Adalete erişimleri son kertede birer işkenceye dönüşen  Roboskîlilerin yaşadığı bu bölgede, 10 yıllık zaman süresince askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik güçlerinin bombalama faaliyetleri devam etti. Bu bombalamalar nedeniyle Roboskîlilerin köy dışındaki yaşam alanları ciddi anlamda sınırlandırıldı. Yine Roboskî ve bölgenin birçok yerinde yasaklanan yaylalar ve ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile köylülerin ekonomik yaşamına büyük zararlar verildi" denildi. 

Hakikatin ortaya çıkartılmasının ve geçmişle yüzleşmenin Türkiye için olmazsa olmaz bir olgu olduğu yinelenen açıklamada, "Çünkü hakikatin ortaya çıkarılmaması, toplumda vicdani tahribatları artıran, aidiyet duygusunu zedeleyen ve süreklileşen bir tahribatı ve de adaletin sağlanamayacağı duygusunu beraberinde getiren bir durumdur" ifadeleri kullanıldı.

1915'de, Dersim'de, Maraş'ta, Zilan'da, Sivas'ta, 90'lı yıllarda, Roboskî'de,  Cizre'de, Suruç'ta, Ankara'da sayılarla ölçülemeyecek kadar binlerce insanın militarist politikalardan dolayı katledildiği hatırlatılan açıklamada, toplumsal adaletin herkese lazım olacağı belirtildi.

Dolayısıyla Roboskî katliamının 10. yıldönümü nedeniyle devlete ve siyasal iktidara şu talepler sayıldı: 
🔹 "Roboskî Katliamı ile ilgili hakikatin ortaya çıkması için üzerinize düşen sorumluğu yerine getirin, faillerin ortaya çıkartılması ve yargılanmaları için cezasızlık politikasından vazgeçmesini talep ediyoruz.  
🔹 Devletin aşırı güvenlik politikalara gösterdiği hassasiyetin, bu katliamlara ilişkin gerçeği açığa çıkartılmasına da gösterilmesini talep ediyoruz. 
🔹 Yine Roma Statüsü çerçevesince değerlendirildiği vakit yaşanan bu katliamın, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu gerçeğinin kabul edilmesini ve ailelerin adalete erişimin sağlanması için tüm engellerin bertaraf edilmesini gerektiğini hatırlatıyoruz."