2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de LÖB kurultayı gerçekleşti

İzmir'de kurultay düzenleyen LÖB, liselilerin kendi istediği bir eğitim sistemini kurana kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Liseli Öğrenci Birliği'nin (LÖB) "Liseliler buluşuyor", "Devrim için geliyoruz" şiarlı İzmir kurultayında buluşan lise öğrencileri, okullarda yaşanan baskılara karşı mücadeleyi ve örgütlenmeyi konuştu.

Salona "Staj sömürüsüne karşı LÖB'de örgütlen", "Cinsiyetçi eğitime karşı LÖB'de örgütlen" ve  Che Guevara'nın sözünün yer aldığı "Devrimden başka bir hayat yoktur" yazılı pankartlar asıldı.

Adnan Yücel'in Bayraklar şiiri ile devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kurultay LÖB'ün mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Açılışın konuşmasını yapan Gamze Toprak, liselilerin bir araya gelebileceği kendi sözünü söyleyeceği, sorunlarını anlatabileceği ve çözüm önerileri üretebilecekleri bir kurultay çalışması yaptıklarını belirtti. Eğitim sisteminin  tek tipçi, cinsiyetçi, homofobik ve bilimsellikten uzak eğitim modeli olduğunun altını çizen Toprak, liseliler olarak kendi istediklerini yeteneklerine göre şekillendirecekleri bir eğitimi savunduklarını aktardı.

'LİSELİLERİN ÖFKESİNİ ÖRGÜTLÜ BİR GÜCE ÇEVİRMEYE İHTİYAÇ VAR'
Sokak röportajları dahil her alanda liselilerin isyanını ve öfkesini gördüklerini belirten Toprak, liselilerin öfkesini ve isyanını örgütlü bir güce çevirmenin önemli bir ihtiyaç olduğuna işaret etti.

'EĞİTİM SİSTEMİ HETEROSEKSİST ZEMİNDE ŞEKİLLENİYOR'
Daha sonra söz alan İsmail Temel liselerde LGBTİ+'ların yaşadıkları soruna değindi. LGBTİ+ öğrencilerin sistem içerisinde bir çelişkisinin mevcut olduğuna işaret eden Temel, kurultaylarda buluşmalarının sebebinin ise liselerin LGBTİ+fobik olması olduğunu vurguladı. Temel, "Kamusal alanlardan tutalım bütün özel alanlara kadar yok sayan, inkar eden ve normalliğin dışına iten sistemin kendisi liselerde LGBTİ+'ları yalnızlaştırmak ve krilimize etmek için eğitim sistemi kendini çok heteroseksist zeminde şekillendiriyor" dedi.

'YAŞANAN SORUNLARIN SEBEBİ OKUL İRADESİ'
Eğitim sisteminin  LGBTİ+'ları yanlış olduğu düşüncesine ittiğini aktaran Temel, sebebinin ise okul idaresi, rehberlik ve okul aile birliği olduğunu söyledi. Temel, tüm bu sorunlara karşı Liseli Öğrenci Birliği'nde LGBTİ+ çalışması olması gerektiğini belirtti.

'SÖMÜRÜYE HAYIR ŞİARIYLA BİRLEŞELİM'
Meslek lisesi öğrencisi İpek Bangiz ise meslek liselilerinin sömürü düzeninin bir parçası haline geldiğini ve örgütlenme çalışması yürütürken öğrencileri "Sömürüye hayır" şiarıyla birleştirmeleri gerektiğini belirtti.

'GEÇİNEMİYORUZ' 
Staj paralarına değinen bir başka meslek lisesi öğrencisi ise kendilerine asgari ücretin yarını alacakları söylendiğini ancak asgari ücretin üçte birini aldıklarını söyledi. Geçinemediklerini belirten liseli öğrenci, dershane ücretlerinin çok yüksek olduğuna işaret etti.