3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir'de kayıpların akıbeti soruldu 

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak için ve faillerin açığa çıkması talebiyle Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yapan İHD İzmir Şubesi bu hafta 10 Ocak 1996'da Şırnak'ta gerçekleşen Güçlükonak katliamına dikkat çekti.

İHD İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilenler akıbetini sormak için ve faillerin açığa çıkması talebiyle Konak eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartlarının açıldığı açıklamada basın metnini Caner Canlı okudu.

İnsan Hakları savunucuları olarak aradan yıllar geçse de kayıpları unutmamak, unutturmamak faillerin yargılanmasını sağlamak ve yeni kayıpların ve katliamların olmasını engelleyebilmek amacıyla bir kez daha toplandıklarını ifade eden Canlı, amaçlarının insan hakları ve evrensel hukuk kuralları olduğunu vurguladı.

Bu haftaki açıklamada 10 Ocak 1996'da gerçekleşen Güçlükonak katliamına dikkat çeken Canlı, askerlerin Şırnak'ın Gere ve yatağan köylerine ev baskını yaptığını  eski koruculardan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç'u gözaltına alındığını hatırlattı. Canlı, "Taşkonak Jandarma Taburu'na götürülen köylüler işkence ile öldürüldü. 15 Ocak 1996 tarihinde Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner'i arayan Jandarma , gözaltındakileri serbest bırakacaklarını , onları almak için bir minibüs göndermelerini istedi" dedi.

6 köylü ile birlikte, 10 kişinin cansız bedenlerinin minibüsün koltuklarına bağlandığını belirten Canlı, minibüsün hareket halindeyken önünü özel tim tarafından kesildiğini ve tarandığını aktardı. Canlı, "Atılan roketler sonucunda minibüs ve içindeki 10 ceset kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan minibüs sürücüsü de taranarak öldürüldü. Adeta kül olmuş bedenler , ailelere teslim edilmedi. Üzerinde kimlik belirleme  çalışması yapılmadan , dini vecibeler yerine getirilmeden güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü" ifadelerini kullandı.

Canlı, İnsan Hakları Deneği İzmir Şubesi olarak, 26  Yıl önce işlenmiş; insanlığa karşı suç ile ilgili inkara son verilerek gerçeğin hem aileler hem de toplum düzeyinde resmi olarak açıklanması gerektiğini vurguladı. Canlı, tüm sorumluların yargılanmasını istedi.