2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de Aysel Tuğluk ile dayanışma eylemi

Ağır hasta tutsak Aysel Tuğluk'a ATK tarafından verilen "hapishanede kalabilir" raporuna İzmir Barosu önünde tepki gösterildi. Avukatlar ve ailelerin katıldığı eylemde, Tuğluk'un bir an önce serbest bırakılması istendi.

Özgürlük için Hukukçular Derneği'nin çağrısıyla insan hakları savunucuları ve tutsak yakınları İzmir Barosu önünde eylem yaptı, Aysel Tuğluk'un serbest bırakılmasını istedi.

"Aysel Tuğluk serbest bırakılsın" pankartının açıldığı ve "Tecrit öldürüyor ATK onaylıyor", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Tecrit insanlık suçudur" dövizlerinin öne çıktığı açıklamaya Aysel Tuğluk ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İzmir Platformu, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi ve İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel de katıldı. Basın metnini ÖHD adına Meral Kaban okudu.

Aysel Tuğluk'un 2016 yılından bu yana tutuklu olduğunu hatırlatan Kaban, Tuğluk'un Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılmasıyla siyaset yasağı alan ilk kadın milletvekili olduğunu kaydetti. Kaban, "Siyasetçi olarak, Türkiye halklarının demokratik birlikte yaşamını savunan Aysel Tuğluk aynı zamanda insan hakları savunucusu hukukçu ve İstanbul barosu avukatlarındandır" hatırlatmasında bulundu.

'GÖZLEM YAPILMADAN HAPİSHANEDE KALABİLİR RAPORU VERİLDİ' 
Kaban, Tuğluk'un annesinin vefatından sonra demans hastalığının hızla ilerlediğini ve Kocaeli Seka Devlet Hastanesi'nin teşhisinin ardından Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı tarafından hapishanede kalamaz raporu verildiğini hatırlattı.

Tuğluk'un avukatlarının ceza infazının ertelenmesi talebinin kabul edilmemesine tepki gösteren Kaban, "Ancak, yargı tarafından infaz erteleme ve tahliye konularında tek kurum olarak gösterilen ATK, Kocaeli Devlet Hastanesi ve tıp fakültesi tarafından yapılan teşhis, tedavi ve hazırlanan raporları görmezden gelerek; hiçbir şekilde muayene ve gözlem yapmadan sayın Tuğluk'un cezaevinde kalabileceğine dair 2021 yılı eylül ayında bir rapor hazırlamıştır" hatırlatmasında bulundu.

'BAROLARI TUTSAKLARIN YAŞAM HAKKINI SAVUNMAYA DAVET EDİYORUZ' 
İzmir Barosu önünde olmalarının sebebine değinen Kaban, baroların temel görevlerinden birinin insan haklarının korunması ve denetlenmesi olduğunu vurguladı. Kaban, baroların hapishanelerde yaşanan ölümlere ve hasta tutsakların durumuna sessiz kaldığına dikkat çekti. Kaban, "Tüm baroları ve Türkiye Barolar Birliği'ni, Aysel Tuğluk ve onun nezdinde tüm hasta mahpusların yaşam hakkını savunmaya davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

Tuğluk'un kadın özgürlüğü için mücadele etmiş bir siyasetçi olduğuna dikkat çeken Kaban, Tuğluk'a yaşatılanlara itiraz ettiklerini ve tahliyesini istediklerini söyledi. Kaban, "Kadınlar için adalet talebimiz doğrultusunda Tuğluk ve onun gibi siyasi sebeplerle mahpus edilen tüm kadınların özgürlüklerine kavuşması talebimizi yineliyoruz" dedi.

Açıklama "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın" ve "Hasta tutsaklara özgürlük" sloganıyla son buldu.