2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de Adalet Nöbeti birinci ayını doldurdu

İzmir Adalet Nöbeti birinci ayını doldurdu. Aileler tutsakların talebi kabul edilene dek mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliye edilmesi ve tüm hapishanelerde tecrit uygulamalarının kaldırılması talebiyle tutsak yakınlarının İzmir Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti 30. gününde devam ediyor. Bugünkü nöbeti, HDP İzmir İl binasına yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz,  Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bayraklı İlçe Örgütü, İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) İzmir'den kadınlar ziyaret etti.

Anneler için adalet istediklerini dile getiren HDP Bayraklı İlçe Eşbaşkanı Ayşe Sılık, hasta tutsakların serbest bırakılması ve tedavi edilmelerini istediklerini belirtti. Tutsakların yanı sıra yakınlarına da zulüm yaşatıldığını ifade eden Ayşe "Kimi hastaların bilinci yerinde değil. Buna rağmen tutuluyorlar. Aslında salınmaları ve tedavilerine dışarıda devam edilmesi gerekir. Hiç olmazsa ailelerinin yanında olmaları gerekir. Sağlık ve Adalet Bakanlıklarına görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz ve tutsak yakınlarının yanlarında olduğumuzu belirtiyoruz. Katledilen Deniz Poyraz'ın annesi de burada. Biz onun için de adalet istiyoruz. Katliamın arkasında kimlerin olduğu ortaya çıkarılmalı. Faile hak ettiği cezanın verilmesini istiyoruz" dedi.

İzmir Barış Anneleri İnisiyatifi ve TJA adına konuşan Peyruza Kurt, tecridin kaldırılması ve hasta tutsakların tahliye edilmesi için dünya kamuoyunun dikkatinin çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kurt, "Biz annelerin yüreğinin artık rahat olması, gözlerindeki yaşın dinmesini istiyoruz. Bütün anneler bunu hak ediyor. Bütün dünyanın burada yapılan zulmü duyması gerekiyor. Barış olması için bu sesin duyulması ve zindan kapılarının açılması gerekiyor. TJA'lı, partili binlerce genç, kadın yaşlı var zindanlarda. Artık zindanların kapılarının açılması gerekiyor" diye konuştu.

Ziyarette konuşan HDP Bayraklı İlçe Yöneticisi Seyithan Gümüş de nöbette olan ailelerin yalnız bırakılmaması çağrısında bulunarak Şakran Kapalı Hapishanesi'nde bulunan amcası Mehmet Şirin Gümüş ve Samsun Bafra Hapishane tutsak olan Metin Gümüş'ün cezalarının bitmesine rağmen disiplin cezaları bahanesiyle tahliye edilmediğini aktardı.

Son olarak konuşan TJA İzmir üyesi Nur Aytemur ise hasta tutsakların durumu düzelmeden hiçbir adalet talebinin sonuca varamayacağını belirterek "Cezaevleri boşalana,İmralı duvarlarını  yıkana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Ülkenin adalet sistemi işlesin diye Kürtler öncülük ediyor. Ülkenin sisteminde insanlık onuruna saygı yok. Adalet Nöbeti'nin kendisinin ülkeye adalet, barış getireceğini düşünüyoruz. Deniz Poyraz'ın yoldaşları olarak Deniz'in de hakkını arayacağımızı, mahkemeleri dolduracağımızı, hasta tutsakların özgürlüğü için mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz" dedi.