2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir'de 103 karanfil anıldı

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren 103 karanfili Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde andı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara katliamının 5. yılı dolayısıyla Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anma gerçekleştirdi.

10 Ekim'de katledilen 103 kişinin fotoğrafının olduğu pankartın açıldığı anmaya EMEP Genel Başkanı Selma Gürken, KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen'in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Anma saygı duruşu ile başladı. Ardından 10 Ekim Derneği adına söz alan Mustafa Özdağ, "Bu ülkenin başkentine bundan 5 yıl önce kandan kına yaktınız. Biz unuttuk o günden beri ağız dolusu gülmeyi. Ama unutmadık yitirdiklerimizi, unutmayacağız 103 güzel karanfili" dedi.

Özdağ, "İlk günki gibi kararlıyız, korkmuyoruz ve vazgeçmeyeceğiz. 10 Ekim üzerinde 'barış' yazan pankartlarla ölülerimizi taşıdığımız günün adıdır... 10 Ekim insanlığa karşı işlenen suçun adıdır. Bizler katillerimizi tanıyoruz. Katliamdan hemen sonra oy planı yapanlar, şimdi de çıkıp televizyonlarda o zamana dair konuşursam kötü olur diyenler. Hakikatler er ya da geç ortaya çıkar. Katliamların bir daha yaşanmaması için tüm failler yargılanana kadar adalet mücadelemize devam edeceğiz" diye belirtti.

Anmada söz alan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, Ankara'da yapılan anmaya yapılan polis saldırısına tepki göstererek "Arkadaşlarımız anmasını bulunduğu yerde her türlü baskıya rağmen yaptı. Ama hatırlatalım ne milli güvenlil dediğiniz şey ne de pandemi mücadelemizi engelleyemez. Bizler her gün ölüyoruz... barış istediğimiz için katlediliyoruz, hapsediliyoruz. Bizler buna karşı yılmayacağız. IŞİD hala bir tehdit olmaya devam ediyor. Bizler barışı sağlamak, demokrasi mücadelesi vermek istiyoruz. Bizler nefes almak istiyoruz. Herşeyden önemlisi gökyüzüne kansız bakmayı çok özledik. Başarabiliriz" diye konuştu.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, "10 Ekim Ankara katliamının 5. yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz: Bu toprakları katliamlarla, faili meçhul cinayetlerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyle taçlandıracat, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye'yi yitirdiğimiz canlarımıza, yoldaşlarımıza, 103 karanfilimize armağan edeceğiz" diye belirtti.

Açıklamanın ardından kitle "Ellerinde pankartlar" marşını okuyarak Gündoğdu Meydanı'na geçti. Burada Ankara'da katledilen 103 kişi anısına denize karanfil bırakıldı.