2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir ve Van'da tutsak yakınlarından dayanışma çağrısı

İzmir ve Van'da Adalet Nöbetleri devam ediyor. Tutsak yakınları kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı.

Hasta ve infazı ertelenen tutsakların serbest bırakılması talebiyle ailelerin İzmir ve Van'da Adalet Nöbetleri sürüyor. 

İZMİR
İzmir Barosu'nda "Adalet Nöbeti" 17. gününde. Aileleri bugün Halkların Demokratik Partisi (HDP) Menemen İlçe Örgütü ziyaret etti. HDP Menemen İlçe Eşbaşkanı Adile Yağan, hapishanelerde tutsakların baskı ve zulmün yanı sıra hastalıklarla mücadele ettiklerini ifade ederek başı dik gururlu tutsak annelerinin eylemine halkın destek vermesini istedi. Hasta tutsakların salınmamasının işkence anlamına geldiğini belirten Yağan, "Hasta tutsaklar hastaneye götürülürken bindikleri ringlerde bile duramıyorlar oysa ailelerinin yanına verilmesi gerekir ki tedavileri tam yapılabilsin. Oysa hastaneye gidebilseler bile sonrasında pandemi denerek tek hücrelere atılıyorlar. Kendilerine bakmaları bekleniyor. Vicdanı olan kimse evinde bunu bildiği halde duramaz. Aysel Tuğluk bizim için çok değerli biridir ve hasta olmasına rağmen tutsak ediliyor. Biz hem onun hem de bütün hasta tutsaklar için özgürlük istiyoruz" dedi.

Nöbette yer alan Vesile Yıldırım, Şakran T-3 Kapalı Hapishanesi'nde tutulan oğlu Abdurrahman Yıldırım'ın 26 yıldır hapishanede olduğunu, kafasında iki şarapnel parçası  bulunduğunu ve bu parçaların kimyasal içerdiğini ifade etti. Bu durumun hayati risk taşıdığını kaydeden Yıldırım, "Oğlumun tedavisi mümkün değil, kafasındaki parça nedeniyle bayılıyor. Biz bütün hasta tutsakların salınmasını istiyoruz. Bu ceza ne zaman bitecek" diye sordu.

Son olarak barış talebinde bulunan Yıldırım, tutsak yakınlarına nöbet eylemine destek olmalarını istedi.

VAN
Van Barosu'nda ailelerin başlattığı "Adalet Nöbeti" ise 85. gününde devam ediyor. Nöbeti, Van F Tipi Hapishanesi'nde hasta tutsak İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan ve aynı hapishanede tutsak bulunan Botan Timur'un babası Kazım Timur ile Bandırma T Tipi Hapishanesi'nde bulunan Malik Demirağaç'ın annesi Emine Demirağaç sürdürdü. Nöbeti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl, Edremit, Tuşba ve İpekyolu İlçe Örgütü yöneticileri eşlik etti.

DBP Edremit İlçe Yöneticisi Bedriye Karay, annelerin eyleminin kutsal olduğunu belirterek, DBP olarak bu eylemi sahiplendiklerini kaydetti. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve hapishanelerde tutsakların durumuna dikkat çeken Karay, "Bizler, Sayın Öcalan'ı ve tutuklularımızı unutmadık. Onlar cezaevindedir, bizler de dışarda cezaevindeyiz" diye konuştu. Hapishanelerdeki hak ihlallerine değinen Karay, "Bizler, Esad Oktay dönemini unutmadık, bugün cezaevinde yapılanlar Esad Oktay çizgisidir" değerlendirmesinde bulundu.

Hapishanedeki kadınların 8 Mart'ını kutlayan Karay, "Cezaevindeki tutuklular, Kürt halkı için cezaevindeler. Onlar, bizim onurumuzdur ve onların yolunda her zaman ilerleyeceğiz. Kadınlarımız, cezaevinde düşmanın elindedir. Kürt kadınları, kahramandır ve mücadelelerini de her zorluğa rağmen yürütüyor. Tüm kadınların 8 Mart'ın kutluyorum" dedi.

Van F Tipi Hapishanesi'ndeki tutsak Botan Timur'un babası Kazım Timur ise dayanışma desteğinde bulunanlara teşekkür ederek, "Desteğiniz bizleri mutlu ediyor. 85 gündür buradayız, daha fazla desteğin olmasını istiyoruz. Bizler kendimize sahip çıkmazsak, kimse bize sahip çıkmaz. Kürt halkının vereceği mücadeleyle bu hak ihlalleri ortadan kalkar. Avrupa'dan veya başka bir yerden çözüm bulmayalım. Bunların hepsi yalandır. Kürtler ayağa kalkıp dayanışma içerisinde mücadele yürütürsek, sorunlarımızı çözeriz" şeklinde konuştu.