21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir ve Hakkari'de eylemler

İzmir'de bu hafta gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl için Hakkari'de ise 2019 yılında kaybedilen Sertip Şen için düzenlenen eylemlerde tüm kayıplar için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kaybedilişinin 43. yılında Nurettin Yedigöl'ün hikayesini kamuoyuyla paylaştı. Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde yapılan eylemde, "Kayıplar belli failler nerede" ve "Kayıplar vicdanındır sahip çık" pankartları ve gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. 

Nurettin Yedigöl'ün 1970'li yıllarda üniversite eğitimi için İstanbul'a geldiğini belirten Fırat Canoğlu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 12 Eylül askeri faşist darbesinin hemen ardından hakkında yakalama kararı çıkarıldığını hatırlattı. Gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadığına dikkat çeken Canoğlu, "Dönemin ünlü işkence merkezi Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Tayyar Sever yönetimindeki 1'inci Şube'de Honduras'ta işkence eğitimi alan K Grubu tarafından sorgulandı. İfade vermeyi reddettiği için Mete Altan'ın başında bulunduğu işkence timinin en ağır işkencelerine maruz kaldı. En son şubede sorgulanan diğer arkadaşları tarafından görüldüğünde kanlar içindeydi, konuşamıyordu, bilinci yerinde değildi. O günden sonra Yedigöl'ü gören olmadı" dedi.

Tüm başvurulara rağmen Yedigöl'ün gözaltına alındığının inkar edildiğini belirtilen açıklamada yürütülen soruşturmaların da "zaman aşımı" gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandığını söyleyen Canoğlu, "Gayrettepe Siyasi Şube'de kaybedilen Yedigöl'ün akıbetini açığa çıkarmak ve biline faillerini yargılamak adli makamların sorumluluğundadır. Kaç yıl geçerse geçsin, Yedigöl için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı. 

HAKKARİ
Hakkari Yüksekova'da bulunan Sanat Sokağı'nda 2 Mayıs 2019'da Yüksekova'da koyunlarını otlattığı sırada askeri bölgeden açılan ateş sonucu katledilen Sertip Şen için eylem yapıldı. "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve gözaltında kaybedilen, katledilenlerin fotoğraflarıyla yapılan açıklamada, "Diğer kayıplarımız gibi Sertip Şen'in de akıbetini sormaktan, faillerinin bulunması için yetkililere çağrımızı yenilemekten vazgeçmeyeceğiz" denildi.