3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir İHD Şimşek'in akıbetini sordu: Kaybedenler yargılanacak

İHD İzmir Şubesi, 25 Kasım dolayısıyla bu hafta gözaltında kaybedilen Ayşenur Şimşek'in dosyasını işledi. Şimşek'e işkence yapan, işkence ve kaybedilmesinde sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını isteyen İHD, " Kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacak" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Karşı Mücadele Günü dolayısıyla, bu hafta gözaltında kaybedilen Ayşenur Şimşek'in hakayesini anlattı, katillerin yargılanmasını istedi. 

Şube binasında yapılan açıklamada konuşan Deniz Bayrak, 27 yaşındaki Şimşek'in eczacı olduğunu ve sağlık emekçilerinin örgütlenmesi çalışmalarında yer aldığını hatırlattı. Sağlık-Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı olan Şimşek'in, bu çalışmalar nedeniyle iki kez gözaltına alındığını söyleyen Bayrak, ağır işkence gören Şimşek'in ailesini defalarca arayan kişilerin "Bu işleri bırakmazsa sonu kötü olur" tehditlerinde bulunduğunu kaydetti. 

Hakkında arama kararı çıkarılan Şimşek'ten 24 Ocak 1995'ten itibaren bir daha haber alınamadığını ifade eden Bayrak, "Emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran aileye 'gözaltına alınmamıştır' denildi. Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde yaptıkları basın açıklaması ile arama kampanyası başlattı. Kampanya devam ederken bir gazetede yayımlanan haber üzerine savcılığa başvuran ailesi 79 gün sonra Ayşenur'un izine ulaştı. Otopsi raporuna göre 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek'in bedeninde işkence izleri vardı. Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurulan Ayşenur Şimşek, 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolunda bulunmuştu. Ailesi devletin tüm kurumlarına başvurmasına rağmen, Ayşenur'un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra 'kimliği meçhul kişi' olarak Kırıkkale kimsesizler mezarlığına defnedilmişti."

'AĞAR, ÇİLLER VE TÜM SORUMLULAR YARGILANSIN'
Ayşegül Şimşek'in, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar'ın emrindeki TMŞ polisleri tarafından gözaltına alındığını ve işkence edilerek kaybedildiğini kaydeden Bayrak, "Tansu Çilleri'in Başbakan, Nahit Menteşe'nin İçişleri Bakanı olduğu 50. hükümet, ailenin başvurularına rağmen Ayşenur Şimşek'in gözaltında kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmedi" dedi. 

Şimşek dosyasındaki cezasızlığın 25 yıldır sürdüğünü ifade eden Bayrak, kaybedilmesinde sorumluluğu olan, kaybedilmesini engelleme yükümlülüğünü yerine getirmeyen herkesin yargılanmasını istedi ve ekledi: "Kaybedenler bir gün mutlaka yargılanacaklar, yargılanmadan ölseler bile tarih onları nefretle anacaktır."