2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir İHD: Kırbayır'ın akıbeti açıklansın

İHD İzmir Şubesi, Meclis alt komisyonu tarafından hazırlanan raporla da gözaltında katledilerek kaybedildiği belirlenen Cemil Kırbayır'ın akıbetinin açıklanmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, gözaltında kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması talebiyle basın toplantısı yaptı.

Açıklamayı okuyan Şube Yöneticisi Caner Canlı, bu hafta, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın akıbetini sordu.

Canlı, Kırbayır'ın 8 Ekim 1980'de gözaltına alındığını ve işkence ile katledildiğini hatırlattı.Kırbayır Ailesi'nin, Cumartesi Anneleri'yle birlikte mücadeleye başladığını belirten Canlı, 9 Şubat 2011'de Kırbayır'ın akıbetinin araştırılması için Meclis'te Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsattı. Canlı, "Komisyon, 'Cemil Kırbayır firar etti' iddiasının gerçeği yansıtmadığını, onun gözaltında öldürüldüğünü ve bilinmeyen şekilde yok edildiğine karar verdi" dedi. Canlı, emniyet, MİT ve Sıkıyönetim Komutanlığı'nın o dönemdeki görevlileri ve yetkilileri ile dönemin sıkıyönetim komutanı hakkında Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti. 

Berfo Ana’nın oğlunun kemiklerine kavuşamadan yaşamını yitirdiğini hatırlatan Canlı, devletin Berfo Ana’ya verdiği sözü tutmasını, cezasızlığa ve zamanaşımı politikasına son verilerek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.