2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir İHD: Hasta tutsak Okur serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, ciddi hastalıkları olan tutsak Mehmet Okur'un sağlığının pandemi nedeniyle tehlike altında olduğunu belirterek, acilen serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için şube binasında basın toplantısı düzenledi. 

Açıklama yapan İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, Elbistan E Tipi Hapishanesi'nde koronavirüs nedeniyle 57 yaşındaki Efrînli Muhamed Emir'in yaşamını yitirdiğini, tüm tutsakların koronaya yakalandığını hatırlattı.

Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Mehmet Okur'un sağlık durumuna dikkat çeken Çiçek, 60 yaşında olan Okur'un 24 yıldır hapishanede olduğunu kaydetti. Çiçek, çok sayıda hapishaneye sürgün edilen Okur'un sağlığına ilişkin şu bilgileri verdi: "Daha önce prostat için gittiği hastanede kanser olduğunu öğrendiği ve tedavide sorun yaşadığına yönelik bir açıklama yaptık. Şu anda mesane kanseri, KOAH hastası ve akciğerinde nodüller bulunmaktadır. Okur'un yaşı, hastalıkları ve pandemi süreci göz önüne alındığında, pandemi nedeniyle gerekli tedavi ve kontrollerinin yapılmadığı düşünülürse, yaşamı ciddi risk altındadır" Çiçek, hasta tutsak Okur'un derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Hapishanelerde hak ihlallerinin sürdüğüne de dikkat çeken Çiçek, Şakran 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde halay çeken tutsaklara hücre cezası verilidiğini, tutsakların hak ihlallerine ilişkin İHD'ye gönderdiği dilekçe ve mektuplara ise el konulduğunu kaydetti.