2 Ekim 2024 Çarşamba

İzmir halkı Deniz Poyraz olup Newroz'a aktı

İzmir'de binler Newroz alanında buluştu. Deniz Poyraz'a atfedilen bu yıl ki Newroz'un ateşi Poyraz için yakıldı. Binler Gündoğdu meydanında, "Baş eğmedik" diye haykırdı. 

İzmir halkı "Dem, dema serkeftinê ye (Şimdi, kazanma zamanı)" şiarıyla düzenlenen Newroz kutlaması için Gündoğdu Meydanı'nı doldurdu. "Direne direne kazanacağız" şiarıyla iki farklı koldan alana giren kitle saatler öncesinden bir araya geldi. 

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), EMEP, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Newroz alanında yerini aldı. 

DENİZ POYRAZ'IN FOTOĞRAFLARIYLA ALAN DONATILDI
HDP İzmir İl Örgütü'ne düzenlenen faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın fotoğrafları ile Newroz alanı donatıldı. Çok sayıda kişi, "Deniz Poyraz ölümsüzdür" sloganlarını yükseltti.

ÖLÜM ORUCU DİRENİŞÇİSİ TUNCAY YILDIRIM UNUTULMADI
Öte yandan devletin F tipi tecrit saldırısına karşı 2000 yılında başlatılan ölüm orucu direnişinde yer alan, tahliye sonrası eylemini sürdüren ve 21 Mart 2022 tarihinde şehit düşen Tuncay Yıldırım'ın fotoğrafı da alanda taşındı. 

SGDF: GENÇLİK DEVRİM SAFINA
"Newroz'un coşkusuyla gençlik devrim safına" yazılı pankartla alana giriş yapan SGDF "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "Newroz piroz be" sloganları attı. 

NEWROZ ALANINDA RENK CÜMBÜŞÜ
Ulusal kıyafetlerin renkleriyle Newroz alanı renk cümbüşüne döndü. Onbinler, Ege ve Karadeniz bölgelerine özgü şarkılar eşliğinde dans etti. 

NEWROZ ATEŞİ DENİZ POYRAZ İÇİN YAKILDI
Bu yıl ki Newroz katledilen Deniz Poyraz'a atfedilmişti. Newroz ateşini de Deniz Poyraz'ın ailesi yaktı. Zılgıtlarla ateş yakılırken sık sık "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Şehit namırın" sloganları atıldı. 

NEWROZ ŞEHİTLERİ ANILDI
Söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, "Deniz Poyraz'ın yoldaşları. Kemal Kurkut, Zekiye Alkan şahsında tüm Newroz şehitlerinin yoldaşları ve bir Newroz günü ölümsüzlüğe yürüyen Tuncay Yıldırım'ın yoldaşları hoş geldiniz" diyerek sözlerine başladı. 

Altan'ın konuşması binler tarafından, "Şehit namırın" sloganıyla yanıtlandı. 

İzmir'in faşist katliamda katledilen Deniz Poyraz'ın kenti olduğunun altını çizen Altan, "Ancak bugün Fehime annenin söylediği gibi, Deniz'i uğurladığımız bu kentte binlerce deniz olup Gündoğudu meydanına aktık. Deniz'in anısına sahip çıkanlara için bayram onu katledenler için kendi çürümüş iktidarlarını katliamcı siyasete boğanlar için dert olsun. Ama yok sevgili yoldaşlar, öyle dert olsun diyerek hesabımız kapanmayacak. Bunu hepimiz biliyoruz. Başta Kürt halkının önderi Sayın Abdullah Öcalan olmak üzere politik tutsaklarımız üzerindeki tecrit ve esareti paramparça etmeden Kürt halkının, ezilen hakların ve inançların üzerindeki tekçi, faşist, rejimi onların başına çalmadın ve işçilerin, emekçilerin emeği ve kanı üzerinden kendilerine saraylar, saltanatlar kuranların düzenlerini başlarını yıkmadan hesabımız kapanmayacak" ifadelerini kullandı. 

'BİRLEŞİK MÜCADELE KAZANACAK'
Hesap sorma iradesinin Newroz'un ateşlerinin yakıldığı her yerde gösterildiğini vurgulayan Altan, bir kez daha halkların Newrozunu kutladı ve şöyle devam etti: "O yüzden şimdi kazanma zamanı diyoruz. 2022 yılını AKP-MHP faşist iktidarını tarihin çöplüğüne atmanın yılıdır diyoruz. Bizler başaracağız, buradaki bu toplam birleşik mücadelemiz ezilen halkların, işçi sınıfı ve emekçilerin birleşik mücadelesi bunu kazanacak."

ÇİÇEK: TECRİDİ DAYATIYORLAR

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, iktidarın savaş politikalarına tepki gösterdi. Savaş siyasetini Türkiye ve Kürdistan halklarının engelleyeceğini ifade eden Çiçek, şöyle konuştu: "Biz savaştan değil barıştan tarafız. Dışarda barış masası kurmaya çalışanlar, ülke halklarına savaşı dayatmaktalar. Savaşı dayatanlar İmralı'da tecridi derinleştirenlerdir. Onlara şunu söylüyoruz. İmralı'da Sayın Öcalan savaş karşıtıdır, barış yanlısıdır. Her devreye girdiğinde gördük ki Türkiye ve Kürdistan halkları barış içinde oluyor. Bundan rahatsız oluyorlar. O nedenle AKP MHP iktidarı tecridi dayatıyor."

AYDENİZ: HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, Sur'dan, Kato'dan Kürt halkının selamlarını getirdiğini dile getirerek, "Rahşanları, Semaları, Newroz şehitlerini saygıyla selamlıyorum. Yüz yıldır Kürtlere karşı soykırım politikaları uygulanıyor. Yüz yıldır Kürtleri kendi topraklarında yok etmek istediler. Kürtleri yok etmek isteyenler, dilinden, kültüründen koparmak isteyenler, bu meydana baksın. Kürtler her yerde, biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz" dedi.

Aydeniz, kadınların ve halkların baskılara karşı alanlarda olmaya devam ettiğini söyleyerek, "Newroz meydanları dolup taşıyor. İzmir Newroz meydanından Batman'a, Van'a, İstanbul'a bin selam olsun. Bu meydanlar iktidarı bitirme noktasına getirdi. İktidarın bitişinin temel nedeni, tecrit politikalarıdır. Tecrit İmralı'dan başlıyor, ancak hayatın her alanına sirayet ediyor. Tecridi derinleştirdikçe krizler de derinleşiyor. Sayın Öcalan konuştukça demokrasi gelişiyor, özgürlükler sağlanıyor, halkların birlikteliği sağlanıyor. Bu nedenle tecride karşı ortak mücadele şart. Sayın Öcalan özgürleşmeden, halkların özgürlüğünden de söz edilemez" ifadelerini kullandı.

‘NEWROZ MEYDANLARINDAN ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ TALEBİ YAYILIYOR'
Kürt halkının tecride karşı meydanlarda olduğunu vurgulayan Aydeniz, "Sayın Öcalan'ın özgürlüğü bizlerin özgürlüğüdür. Sayın Öcalan Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun demokrasisi ve özgürlüğü için en büyük şanstır. Bunun için tecride karşı sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Newroz meydanlarından Sayın Öcalan'ın özgürlüğü talebi haykırılıyor" dedi.

Tutsaklara yönelik baskılara değinen Aydeniz, "Hasta tutuklular ölüme terk ediliyor. Hasta tutuklulara insanlık suçu işleniyor. İzmir meydanından sesleniyoruz; Aysel Tuğluk şahsında tüm tutuklular bir an önce serbest bırakılmalıdır. Bu meydandan direnen tutsaklara bin selam olsun. Tutsakların Newroz'u kutlu olsun. Cezaevlerinde direnenlerin sesi olmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

ÇEPNİ: ÇOK BEDEL ÖDEDİK AMA BAŞ EĞMEDİK
Kutlamada söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Çok bedel ödedik ama buradayız. Baş eğmedik. Özgürlüğümüzden asla vazgeçmedik. İşet buradayız. Newroz meydanları, halklarımızın özgürlük talepleriyle işçilerin emekçilerin özgürlük taleplerinin buluştuğu meydanlardır. Faşizme karşı direnenlerin, demokrasi, özgürlük ve sosyalizm sloganlarını haykıranların meydanlarıdır buralar. Newroz kutlu olsun. Newroz diriliştir, Newroz özgürlüktür. Dağına, taşına, deresine sahip çıkanlarla, ulusal onuruna sihp çıkanların birleştiği meydanlardır. Biz bugün HDP olarak ,demokrasi güçleri olarak tüm özgürlük taleplerini meydanlarda buluşturuyoruz. Bizi hapsetmeye, susturmaya çalışanlar bu meydanlara baksınlar. 8 Mart meydanlarına, Newroz meydanlarına, 1 Mayıs meydanlarına baksınlar. Bu meydanlarda, özgürlüğü kararlılığı, cesareti görecekler. Bu da onlara dert olsun" dedi. 

Adnan Yücel'in "Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek" şiirini okuyan Çepni, şöyle devam etti: "Dosta düşman da bilsin ki biz kazanacağız, biz kazanacağız, biz kazanacağız. Newroz piroz be."

Newroz kutlamasında yapılan konuşmalarda birleşik mücadelenin önemine dikkat çekildi. Atılan sloganlarla hasta tutsakların serbest bırakılması istenen Newroz alanında direnenler selamlandı.

Newroz kutlaması sanatçı Mervan Tan'ın seslendirdiği ezgiler eşliğinde devam ediyor.