İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu: Yine atık gemi
Aliağa gemi söküm tesislerine tüm uyarılara rağmen şimdi de İtalyan donanmasına ait denizaltılar ve fırkateynler sökümü için getirildi. Yüksek oranda asbest, tehlikeli ve zararlı atık içerdiği düşünülen denizaltılar ve fırkateynlere ilişkin açıklama yapan İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu, yetkililerin derhal yanıtlaması için bir dizi soru yöneltti. Aliağa'nın atık çöplüğüne dönüştürülmek istenmesine karşı mücadelenin yükseltileceği kaydedildi.
İzmir Aliağa'da bulunan gemi söküm tesisleri için yıllardır yaşamı, kenti, çevre ve halk sağlığının tehlike altında oluşuna ilişkin uyarılar yapılıyor. Aliağa'da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor.
Tüm uyarılara rağmen söküm için Aliağa'ya gelen İtalyan donanmasına ait hurdaya çıkarılan "Carlo Fecia di Casatto", "Guglielmo Marconi"," Leonardo da Vinci" isimli denizaltılar; "Bersagliere", "Artigliere" isimli devriye gemileri ve "Maestrale", "Scirocco" isimli fırkateynlerin asbest ve radyoaktivite dahil olmak üzere önemli miktarda tehlikeli ve zararlı atık içerme ihtimali söz konusu.
'EKOLOJİK YIKIM HATIRIMIZDADIR'
Konuya ilişkin İzmir Mimarlık Merkezinde açıklama yapan İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu; Otopan, Ethan, Kuito, Sao Paolo Gemileri hatırlatıldı. Kuito ve Ethane gemilerinde hukuki süreç devam ederken gemi söküm işlemlerinin tamamlandığına dikkat çekilen açıklamada, "Nae Sao Paulo gemisi ile ilgili Gemi Koordinasyon Grubu olarak uluslararası platformlarla birlikte verilen ortak mücadele sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen izinler kaldırılmış, gemi Brezilya Çevre Bakanlığı tarafından geri çağrılmıştı. Ancak içerdiği asbest, tehlikeli ve radyoaktif atıklar ile bütünü tehlikeli bir atık olan gemi; Brezilya hükümetinin kabul etmemesi sonuca okyanusta batırılmıştır. Uluslararası ölçekte ses getiren, tüm bileşenler ve katkı
koyanlar ile yürüttüğümüz toplumsal mücadele sonucu ülkemize giremeyen geminin okyanusta batırılması ekolojik yıkıma neden olan kara bir leke olarak hatırımızdadır" denildi.
'NE GİBİ ÖNLEMLER ALINACAK'
Aliağa'ya gelen İtalyan donanmasına ait hurdaya çıkarılan "Carlo Fecia di Casatto", "Guglielmo Marconi", "Leonardo da Vinci" isimli denizaltılar; "Bersagliere", "Artigliere" isimli devriye gemileri ve "Maestrale", "Scirocco" isimli fırkateynlere ilişkin şu soruların yetkililer tarafından derhal cevaplanması istendi.
🔹"Gemi ile ilgili Tehlikeli Madde Envanter Raporu bulunmakta mıdır?
🔹Geminin notifikasyon onayı var mıdır?
🔹Gemi Aliağa'ya gelmeden önce gas free belgesi sunulmuş mudur?
🔹Gemiye ilişkin söküm izni verilmiş midir?
🔹Radyasyon ölçümü yapılmış mıdır? Sonuçları nelerdir?
🔹Geri dönüşüm ve atık bertaraf süreçlerine ilişkin planlar sunulmuş mudur?
🔹Gemide boyaların potansiyel olarak asbest içerdiği hakkında söküm tesisi bilgilendirilmiş midir?
🔹Bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından atık içeriği ve miktarı ile ilgili değerlendirme ve denetim yapılmış mıdır
🔹Söküm işlemleri safhasında alınacak çevresel önlemler nelerdir?
🔹İşçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemler nelerdir?"
'ALİAĞA'NIN ATIK ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Sorular yanıtlanmadan her türlü çalışmaya dair mücadelenin büyütüleceği hatırlatılan açıklamada, "İzmir'de meslek odaları, sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları; Gemi söküm tesislerinde gerçekleştirilen usulsüz işlemler, çevre ve halk sağlığını tehdit eden, sektör emekçilerinin yaşamına mal olan usulsüz işlemler ve uygulamalara karşı, ülkemizin ve Aliağa'nın atık çöplüğü haline gelmemesi mücadelesine vazgeçmeden devam ediyoruz. Aliağa bölgesindeki gemi söküm çalışmaları başta olmak üzere, kentte insan ve çevre sağlığını tehdit eden tüm çalışmaların bilime, hukuka, kamu ve çevre sağlığına uygun hale getirilmesi nihai hedefi ile kararlılığımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz" denildi.