3 Ekim 2024 Perşembe

İzmir depremi sonrası verilen sözlerin tutulmamasına tepki

İzmir depreminde zarar görenler, verilen sözlerin tutulmamasına tepki olarak Bayraklı'da açıklama yapan halk hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binaların devlet tarafından yıktırıldığı belirtildi. 

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen depremde evlerini kaybeden halk verilen sözlerin tutulmamasına ilişkin Bayraklı  2. proje alanı önünde açıklama yaptı. Basın metnini ise İncilay Irmak okudu.

Depremde hem can hem de evlerini kaybettiklerini belirten Irmak, 30 Ekim 2020'den bu yana verdiklerini mücadelenin önemine değindi. Irmak, "Bizler isterdik ki; devletimizin sosyal devlet anlayışı daha fazla olsun, ilgili kurum ve kuruluşlar ile yetkilileri şeffaf ve çözümleyici olsun. Ancak depremden bu yana geçen süre zarfında proje alanları olarak oluşan mağduriyetlerimiz azalmak yerine artarak devam etmektedir" dedi.

Kurumlara ve yetkililere çağrı niteliğinde  açıklama yaptıklarını söyleyen Irmak, TOKİ tarafından yapılan evlerin rekabet yasalarına aykırı olmasına ragmen ikinci veya üçüncü alternatif sunulmaksızın inisiyatifleri dışında dikte edildiğine işaret etti. Irmak, sağlam binalarında yıkıldığında dikkat çekti.

Evlerine anahtarlarının olmadığından dolayı taşınamadıklarını belirten Irmak, el koyulan anahtarları teslim almak ve en kısa zamanda taşınmak istediklerini vurguladı. Irmak, "Yaşadığımız depremde bizlerin yüzlerce can kaybı olduğundan hiç bir şeyin farkında değildik. Boş borçlanma senetlerine imza attık. Dairelerimiz için borçlanma tutarımızın ne kadar olduğu hala belli değil. Aynı proje alanı içinde deprem anında yıkılan, acil yıkılacak binalar ile hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binalarımız vardı. Ancak hasarsız, az hasarlı ve orta hasarlı binalarımız devlet tarafından re'esen yıktırıldı. Bu nedenle aynı proje alanı içindeki dairelerin ödeme planları farklı uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.