2 Ekim 2024 Çarşamba

İÜ'nün Sesi Sabahattin Ali'yi andı

İstanbul Üniversitesi'nin Sesi fanzinini yayınlayan üniversite öğrencileri kaçırılarak kaybedilmesinin 74. yılında Sabahattin Ali'yi andı. "Görecek günler var daha" şiarı ile düzenlenen anma etkinliğinde üniversite öğrencileri yaşanan sorunlar ve yürütülmesi gereken mücadele üzerine konuştu.

İstanbul Üniversitesi'nin Sesi fanzinini yayınlayan üniversite öğrencileri, "Görecek günler var daha" şiarı gerçekleştirdikleri etkinlikte Sabahattin Ali'yi andı.

Etkinliğin açış konuşmasında 2018 yılından bu yana çıkardıkları İstanbul Üniversitesi'nin Sesi fanzini çalışmalarına değinildi. Konuşmada ayrıca, üniversite öğrencilerinin barınma, beslenme, ulaşım ve geçinememek gibi temel sorunları için ortak hareket etmesinin önemi üzerinde duruldu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın Sesi fanzin ekibi tarafından hazırlanan şiir dinletisinde Sabahattin Ali'nin şiirleri okundu. Şiir dinletisinin ardından İstanbul Üniversitesi'nin Sesi ekibi tarafından hazırlanan ses tiyatrosu sergilendi. Sabahattin Ali'nin Sırça Köşk kitabının tiyatral hale getirildiği tiyatro gösteriminin ardından forum yapıldı.

Etkinliğin forum kısmında baskı, gericilik, akademik ve toplumsal sorunlara dair tartışmalar gerçekleştirildi. Üniversitelerde yaşanan özgün sorun alanlarının aktarıldığı forumda tüm yaşanılan sorunlar karşısında birlikte hareket edebilmenin önemi üzerine duruldu. 2019 yılında intihar eden İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'yi hatırlatan bir üniversite öğrencisi, yaşanılan intiharların münferit olmadığı ve gençliği çaresizliğe, depresyona sürükleyen düzene karşı tek çözümün birlik olmaktan hakların, geleceğin ve özgürlüğün gaspına karşı mücadele etmekten geçtiğini vurguladı.

Yurtta kalan bir başka üniversite öğrenci de beslenme ve ulaşım sorunlarına ilişkin imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Kayyum rektörlere karşı direnmenin önemine değinilen konuşmalarda, 1 Mayıs ve 6 Mayıs'ta gençliğin kendi talepleri ile alanlarda olmasının önemi vurgulandı.

Etkinlik giriş alanında Sabahattin Ali'nin fotoğraflarının ve Marko Paşa'dan görüntülerin yer aldığı bir sergi açıldı. Ayrıca fanzinin 1. ve 2. sayılarının yer aldığı bir stant kuruldu.