3 Ekim 2024 Perşembe

İsviçre'de tutsaklar için 'Yaşamı Savunuyoruz' nöbeti

İsviçre'de Türkiye'deki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek ve hasta tutsaklarla dayanışmak için "Yaşamı Savunuyoruz" nöbeti başlatıldı. 

Türkiye hapishanelerinde siyasi tutsaklara yönelik artan ağır hak ihlallerine karşı Avrupa Demokratik Güç Birliği'nin (ADGB) başlattığı Yaşamı Savunuyoruz nöbeti  başlatıldı. İsviçre'nin Basel kentinde bulunan Claraplatz'ta bir araya gelen eylemciler tarafından  üzerinde "Politik tutsaklar serbest bırakılsın" yazılı pankart ile katledilen tutsaklar Garibe Gezer, Halil Güneş, Abdulrezzak Suyur, Vedat Cem Erkmen, İlyas Demir ve Kürt kadın siyasetçi Aysel Tuğluk'un fotoğraflarını taşıdı.

Özellikle hasta tutsaklar açısından hapishanelerin birer "ölüm evine" dönüştüğüne dikkat çekilen açıklamada başta Aysel Tuğluk olmak üzere tüm ağır hasta tutsakların ve siyasi tutsakların bir an önce serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İsviçre temsilcisi Mine Nazari, Türkiye cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerine ilişkin İHD'nin hazırlamış olduğu raporu yönelik bilgilendirmede bulundu. Tutsaklara yönelik taciz, tecavüz, infaz erteleme gibi ağır hak ihlallerinin yaşandığını, ağır hasta tutsakların tedavilerinin çeşitli bahaneler öne sürülerek engellendiğini ve kuşkulu bir biçimde tutsak ölümlerinin yaşandığını söyleyen Nazari sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Türkiye cezaevlerinde 600'ü ağır olmak üzere bini aşkın hasta tutsak bulunmakta. Hasta oldukları doktor raporlarıyla açıkça ortada olmalarına  rağmen bu insanların serbest bırakılması bir yana tedavi hakları ellerinden alınmakta ve yine son anlarını yaşayan tutsakların aileleriyle vedalaşmaları engellenmektedir. Bizler insan haklarına tamamen aykırı olan bu uygulamalara karşı hasta tutsakların serbest bırakılması taleplerimizi bulunduğumuz her yerde haykırarak tutsakların sesi olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Almanca bildirilerin okunmasıyla devam eden eylemde sık sık tutsaklara yönelen ağır hak ihlallerine karşı tutsaklarla dayanışma sloganları atıldı. Eylem sloganlarla sonlandırıldı.