2 Ekim 2024 Çarşamba

İsveç Sol Parti heyeti HDP'yi ziyaret etti

Dün HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş ile görüşmelerine izin verilmeyen İsveç Sol Parti Başkanı Sjöstedt ve beraberindeki heyet, HDP Genel Merkezini ziyaret etti. Sjöstedt, "HDP bizim için önemli" diyerek, dayanışmayı sürdüreceklerini belirtti.

HDP'ye dönük tutuklama saldırılarına karşı destek ziyaretleri devam ediyor. İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt başkanlığındaki heyet HDP Genel Merkezini ziyaret etti.

Sjöstedt'in yanı sıra İsveç Parlamentosu Başkan vekili Lotta Johansson Fornarve, İsveç Sol Parti Dış İlişkiler Sorumlusu Håkan Svenneling ve Uluslararası Sol Forum (VIF) yöneticisi Jonas Kårling de heyette yer aldı. Sol Parti heyeti HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve parti yöneticileriyle görüştü.

Sol Parti heyeti görüşmenin ardından HDP Genel Merkezi önünde basına açıklama yaptı.

Heyetin, dün Edirne Hapishanesi'nde tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek istediklerini ancak izin verilmediğini hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, dayanışmalarından dolayı teşekkür etti. 

Buldan, şunları söyledi: "Son dönemde partimizin yaşamış olduğu hukuksuz ve haksız operasyonlara karşı bir dayanışma gösterdiler. Bu dayanışmanın son dönemlerde artması bizde büyük bir umut yaratıyor. Açıkçası bu dayanışmadan büyük bir güç ve moral aldığımızı ifade etmek isterim. Bu tür dayanışmalara ihtiyaç olan bir dönemdeyiz. Geldikleri için, dayanışma gösterdikleri için heyete özel teşekkür etmek istiyorum. Bundan sonraki süreçlerde bu dayanışmanın büyümesi gerektiğini dile getirmek istiyorum."

'İKTİDARIN KORKUSU NEDENİYLE BİNLERCE İNSAN CEZAEVİNDE'
İsveç Sol Parti Başkanı Jonas Sjöstedt ise, tutuklanmadan önce Demirtaş ile tanıştıklarını belirterek, ziyaretlerine izin verilmemesiyle hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Yetkililerin ziyaretten haberdar olduğunu kaydeden Sjöstedt, "Ama sizi temin ederim ki hem ben hem de Avrupalı ilerici güçler olarak gelmeye devam edeceğiz ta ki kendisi özgür oluncaya kadar" dedi.

Sjöstedt, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, aynı zamanda Türkiye'deki binlerce politik tutsağın temsilcisi. Dolayısıyla Türkiye hükümetinden bir an önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği kararları yerine getirmesini istiyoruz. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve binlerce siyasi tutuklunun cezaevinde olmasının sebebini biz biliyoruz. İktidar korkuyor. Bu kadar insanın cezaevinde olması onların korkusuna ve zayıflığına delalettir. HDP en nihayetinde barış için demokrasi için, sadece kimi sosyal hakları için değil ama aynı zamanda azınlık gruplar için barışçıl demokratik bir mücadele sergiliyor ve ve bu mücadele karşısındaki zayıflık ve korku yüzünden bu kadar insan Türkiye'de cezaevinde.

"Siyasi tutukluların serbest bırakılması, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirecektir. Türkiye ve Avrupa'da yaşayan halklar arasındaki ilişkiyi kolaylaştıracaktır. Ancak bu kadar insanın cezaevinde tutuluyor olması bunu zorlaştırıyor.

"Türkiye'deki genel durumla ilgili kaygılıyız. Sadece ülke içinde yaşanan demokratik muhalefete yönelik saldırılar değil aynı zamanda Türkiye'nin dışında da bir takım müdahaleler var. Bölgenin birçok yeri ikinci, üçüncü Suriye durumuna dönüşebileceği konusunda kaygılarımız var.

"Bu kadar saldırganlığın, çatışmanın olduğu bir ortamda HDP aklın mantığın ve diyaloğun sesi aslında. Bu sesin susturulması, Türkiye için büyük bir kayıp olacaktır. Sadece HDP 6 milyon insanı temsil ettiği için değil ama Türkiye demokrasisi için önemli bir aktör.

'HDP BİZİM İÇİN ÖNEMLİ, DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'
Türkiye'ye küresel düzeyde bir ilgi olduğunu söyleyen Sjöstedt, "HDP bizim için çok önemli, onlarla dayanışmayı sürdüreceğiz" dedi.