2 Ekim 2024 Çarşamba

İsveç heyetin Demirtaş ziyaretine izin verilmedi

İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt ile beraberindeki heyetin Demirtaş'ı ziyaret etmesine izin verilmedi. Sjöstedt, HDP'ye yönelik "diktatöryal bir yaklaşım" olduğunu belirterek, "HDP ülkedeki sorunların çözümü için anahtar bir partidir" dedi. 

İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt, Meclis Başkan Vekili Lotto Jonhson Formarve ve İsveç Sol Parti Dış İlişkiler Sorumlusu H. Erik Metz Swernaling'den oluşan bir heyet, Edirne F Tipi Hapishanesi'ne tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etmek istedi. Heyete, HDP Milletvekili Zeynel Özen ve Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir eşlik etti. Edirne F Tipi Hapishanesi idaresi, heyetin görüşme talebini kabul etmedi. Heyet, bunun üzerine hapishane yakınında açıklama yaptı.

'DAYANIŞMAK İÇİN GELDİK'
İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt, gözaltı operasyonlarına karşı enternasyonalist dayanışmayı büyütmek ve tepki göstermek için geldiklerini belirtti. HDP'ye yönelik operasyonların kabul etmediklerini ifade eden Sjöstedt, baskıların "diktatöryal bir yaklaşım" kaydetti. Sjöstedt, "Özelikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirtaş hakkında verdiği kararı Türk makamları tarafından bir an önce tanınması gerekir. Milyonların sesini kısılması anlamına gelen bu baskıcı politikalardan vazgeçmesi gerekir" dedi.

'HDP ÇÖZÜM İÇİN KİLİT PARTİDİR'
Türkiye ve Avrupa Birliği'nin ilişkilerinin kötü bir dönemden geçtiğini ifade eden Sjöstedt, bunun temel sebebinin ise binlerce insanın tutuklanması olduğunu söyledi. HDP'ye baskılarla darbe yapıldığını kaydeden Sjöstedt, "Bu şekilde etkisiz kılmak istiyorlar. Ancak HDP ülkedeki sorunların çözümü için anahtar bir partidir. Demirtaş'ında bu anlamda kilit noktada olduğunu düşünüyoruz. Bunun içinde Demirtaş'ın koşullarının sağlanması gerekir. Demirtaş'ın tutuklanmasını temel nedeni de Erdoğan kendisine karşı duyduğu korku olduğunu düşünüyoruz. Demirtaş ile görüşmemize izin verilmedi. Ancak onunla görüşmek için taleplerimiz olacak. Bir gün mutlaka özgür olunca görüşeceğiz" şeklinde konuştu.

Sjöstedt, Ankara'ya geçerek HDP Genel Merkezi'ni ziyaret edeceklerini, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerle temaslarda bulunacaklarını aktardı.

'TEPKİ SERT OLACAKTIR'
Sjöstedt, daha sonra gazetecilerin sorduğu "HDP kapatılmak mı isteniyor" sorusuna cevap verdi. Sjöstedt, "Uluslararası kamuoyunun tepkisi çok sert olacaktır. Parti kapatmalar diktatöryal sistemlerde olmuştur. Bunu hiç bir şekilde kabul etmeyeceğiz" dedi.