GÜNCEL
İstinaf Sur'dan tahliye edilen çocuklara verilen cezayı bozdu
Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Sur'dan tahliye edilen 3'ü tutuklu 11 çocuğa, yerel mahkemenin verdiği toplamda 36 yıl hapis cezası kararını bozdu. Kararda, hapis cezasının yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçeyle verildiği belirtildi.
Antep Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Ceza Dairesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 104 gün süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede mahsur kaldıktan sonra 3-7 Mart 2016'da açılan koridordan tahliye edilen 3'ü tutuklu 11 çocuk hakkında verilen toplam 36 yıl hapis cezası kararını esastan bozarak yerel mahkemeye gönderdi.
MA'dan Deniz Tekin'in haberine göre; Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, bir yıl süren yargılamanın ardından 6 Haziran'da açıkladığı kararda, yaşları 12 ile 17 arasında değişen 11 çocuğa "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla toplam 36 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme, tutuklu olan 3 çocuğun da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme gerekçeli kararında, çatışma ve bombardımanın 104 gün boyunca devam ettiği Sur'da mahsur kalan çocukların üzerinde ve elbiselerinde çıkan antimon, HDX ve RDX gibi ateşli silah ve patlayıcı artıklarının çocuklara nasıl bulaştığına dair uzmanlık raporu olmamasına rağmen, çocukların üzerindeki patlayıcı artıklarını tutuklamaya "delil" olarak göstermişti. Mahkemenin ayrıca, Sur'da yaralanan 16 yaşındaki F.Y.'nin vücudunda ameliyatla çıkarılan 5 adet şarapnel parçasını 4 yıl 5 ay 10 günlük hapis cezasına "delil" olarak göstermesi dikkat çekmişti.
'ÇOCUKLARIN EYLEMLERE KATILDIĞI YÖNÜNDE DOSYADA DELİL YOK'
Çocukların avukatları, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını Antep Bölge Adliye Mahkemesine (BAM) taşıyarak istinaf talebinde bulunmuştu. İstinaf talebini inceleyen BAM 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi. İstinaf Mahkemesi bozma kararında, yerel mahkemenin R.A. isimli çocuk hakkında Çocuk Koruma Kanunu gereğince sosyal inceleme raporu almaması ve bu yönde inceleme yapılmamasının nedeninin gerekçeli kararda yazılmaması bozma gerekçeleri arasında gösterildi. Kararda, dava dosyasındaki mevcut delillere göre çocukların Sur'da asker ve polislere yönelik "vahim nitelikteki eylemlere" katıldıkları ya da yardım ettiklerinin sabit olmadığı belirtildi.
'YASAL VE YETERLİ OLMAYAN BİR GEREKÇE İLE KARAR VERİLDİ'
Sur'da asker ve polise yönelik "vahim nitelikteki eylemlere" çocukların fail ya da şerik (ortak, iştirakçi) olarak katılıp katılmadığının tespiti için çocukların nöbet tuttuğu ileri sürülen alanda "vahim nitelikte" bir eylem olup olmadığının ilgili birimlere sorulması, çocukların eyleme katıldığının tespiti halinde bu suçlardan dava açılarak mahkemede görülen dava ile birleştirilmesi gerektiği belirtildi. Ulaşılacak sonuca göre eylemin ya da eylemlerin devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçlarını oluşturup oluşturmadığının karar yerinde yöntemince tartışılarak, çocukların hukuksal durumunun buna göre takdir ve tayini gerektiğinin gözetilmeyerek yasal ve yeterli olmayan şekilde yazılı gerekçe ile karar verildiği kaydedilen kararda, mahkemenin yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçe ile karar vermesinin kesin bozma nedenini oluşturduğuna işaret edildi. Mahkeme, tutuklu çocuklar Ö.S. ve M.Ç.'ye verilen ceza, tutuklulukta geçirdikleri süre dikkat alınarak avukatlarının tahliyeleri yönündeki talebi ise reddetti.
DAVA HAKKINDA
Sur ilçesinde 104 gün süren çatışmalarda mahsur kalan 11 çocuk 3 Mart 2016 tarihinde oluşturulan "Yaşam koridoru"ndan tahliye edildi. Çocukların gözaltına alındıkları sırada polis ve askerler tarafından darp edildi. Adliyeye sevk edilen 11 çocuktan 3'ü tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşları 12 ile 17 arasında değişen 11 çocuk hakkında "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla 10'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, çocuklara yaptırılan fotoğraflı teşhis tutanakları "delil" olarak gösterilirken, çocukların yiyecek bulmak ve sığınmak amacıyla terk edilen evlere girmesinin "hırsızlık amaçlı" olduğu savunuldu. Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 yıl süren davada, avukat ve çocukların kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki talepleri reddedildi.
6 Haziran'da kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan M.F.D., S.K., F.B., M.S.K. ve A.A'ya "örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla verdiği 2'şer yıl 6'şar ay hapis cezasını erteledi. Mahkeme, R.A., R.H. ve Ş.A. isimli çocuklara "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla 3'er yıl 4'er ay, F.Y. ve M.Ç'ye 4'er yıl 5'er ay 10'ar gün, Ö.S'ye ise 5 yıl 4 ay hapis cezası verdi. 11 çocuğa toplam 36 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası veren mahkeme, 17 aydır tutuklu olan 3 çocuğun tutukluluk halinin devamına karar vermişti.