2 Ekim 2024 Çarşamba

İstanbul'un 4 ilçesi HDP'ye destek için sokağa çıktı

İstanbul'un Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Kartal ve Sancaktepe ilçelerinde çok sayıda kişi sokağa çıkarak "HDP susturulamaz" dedi.

İstanbul'da Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Kartal ve Sancaktepe'de bir araya gelen HDP'liler, 7 ilde gerçekleştirilen gözaltı saldırısını protesto etti.

GAZİOSMANPAŞA
Gaziosmanpaşa'da bulunan Karayolları Mahallesi'nde düzenlenen eyleme HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, ilçe örgütü yöneticilerinin yani sıra çok sayıda kişi katıldı. Eylemde "HDP susturulamaz" pankartı açılırken "AKP patladı", "Savaşa karşı barış tecride karşı özgürlük" ve "Biji berxwedana jinan" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "HDP halktır halk burada", "Direne direne kazanacağız" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Eylemde konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, uzun zamandır kendilerine karşı iktidar ve yargı eliyle saldırıların yapıldığını söyledi. Parti faaliyetlerinin yasadışı gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Avcı, "HDP, bu süreçlere alışkın. Bütün seçilmişleri en ağır koşullarda bile bu saldırıları boşa çıkartmış, değerlerine sahip çıkmıştır" dedi. Gözaltılara bahane edilen Kobane eylemlerinde yaşamını yitirenlerin polis ve Hüda Par'lıların kurşunları ile öldürüldüğünü belirten Avcı, "Adli Tıp Kurumu'nun raporların da bile bu kurşunların hangi silahlardan çıktığı bellidir. Bu hükümetin yargısı bu sürece adil yaklaşacaksa tüm ölümler araştırılmalı" ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, katliamların gerçek sorumlularının araştırılmadığını belirterek, 2 gündür yaşanan sahiplenme ile AKP'nin oyunlarının tutmadığını söyledi. Kenanoğlu, "Dönemin başbakanı Davutoğlu, kontrol edemediğimiz güçler var dedi. Şimdi o güçler sizin ortağınız mı oldu? Helikopterden insanları bu güçler mi atıyor? Sakarya'da, Afyon'da Kürt emekçilerine bu güçler mi saldırıyor? Sesiniz çıkmadığına göre bu güçler ortağınız olmuş. Hiç ummadığınız şekilde bütün muhalefet partileri buna tepki gösteriyor. Sanmayın ki buraya yığdığınız polislerden korkup gelmiyorlar. Bu düzen illa değişecek. Bu ülkede halkların arzu ettiği barış ve demokrasi ülkesi kurulacak ve sizde orada yargılanacaksınız. Bu partiye diz çöktüremeyeceksiniz. HDP onurlu insanların, bunca baskı ve zulme rağmen geri adım atmayanların partisidir. HDP'lilerin başına gelenler AKP ve MHP'den birine gelseydi kapısını açacak insan bulamazlardı. Ama HDP dimdik ayakta" diye konuştu.

SANCAKTEPE
Sancaktepe'de yapılan eyleme siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Demokrasi Caddesi'nde yapılan basın açıklamasına  çok sayıda kişi katıldı. Eylemde konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, HDP'nin gücüne ve örgütlülüğüne dikkat çekerek gözaltıların kendilerini mücadeleden vazgeçiremeyeceğini kaydetti. Bulut, "Bizler bu toprakların adil bir düzene ulaşması için mücadele edenleriz. Kadınlar öldürülmesin diyenleriz. Gençler ekonomik kaygılar gütmeden, emekçiler yoksullukla cebelleşmeden yaşasın diyenleriz. Ekolojik olarak bu topraklarda yıkımlar olmasın diyenleriz. Arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya dek meydanlardan ses yükseltmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da dün halkların hukuksuzluğun bir başka örneğine şahit olduklarını belirterek, gerçekleşen gözaltıların "siyasi bir karar" olduğunun açık olduğunu kaydetti. Turan, "Partimize yapılan bu gözaltı AKP'nin sefaletini gösterir. AKP bir suç örgütüne dönüşmüş durumdadır. Gidecekleri yer tarihin çöp sepetidir" diye konuştu.

Açıklama sonrası HDP bileşenleri temsilcileri ve destekçileri kısa birer konuşma yaptı. Buluşma sloganlar eşliğinde son buldu.

BAĞCILAR
HDP Bağcılar ilçe binası önünde yapılan açıklamaya ise HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda kadın katıldı. "Biat etmiyoruz, hukuksuz gözaltılara karşı sessiz kalmıyoruz" pankartının açıldığı açıklamada "HDP halktır halk burada", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamada ilk olarak kısa bir konuşma yapan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP'nin kadın, emek, ekoloji ve barışın partisi olduğunu söyledi. AKP-MHP iktidar blokunun kaybettiğini, kaybettikçe HDP'ye saldırdığını dile getiren Gülüm, iktidarın tüm saldırılarına karşı direneceklerini belirtti. Kobanê'ye DAİŞ saldırıları gerçekleştiği dönem de sessiz kalan iktidarın bu gün HDP'ye saldırarak Kobanê'nin intikamını almak istediğini ifade eden Gülüm, partilerinin bu tür saldırılara karşı tarihi boyunca direndiğini bu saldırılara karşı direneceklerini dile getirdi.

KARTAL
Kartal'da yapılan protesto eylemine ise açıklamaya HDP Milletvekili Dilşad Cambaz'ın yanı sıra CHP, ESP, Halkevleri, Köz temsilcileri de katıldı. Kartal Meydanında gerçekleşen protesto eyleminde "Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek", "Gözaltılar bizi yıldıramaz", "HDP susmadı, susmayacak" ve "HDP umuttur, Umut dimdik ayakta" sloganları atıldı. Burada yapılan açıklamalarda yapılan gözaltıların derhal serbest bırakılması gerektiği ifade edildi. Açıklamadan sonra eylemciler yürüyüş gerçekleştirdi.