22 Eylül 2024 Pazar

İstanbul'dan Leyla Güven'e destek açlık grevi

Leyla Güven'in PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevine İstanbul'dan üç günlük açlık grevi ile destek geldi. HDP İstanbul Milletvekilleri Saruhan Oluç, Dilşat Canbaz, Hüda Kaya ve Ali Kenanoğlu yaptıkları açıklamayla açlık grevine başladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'in PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevine İstanbul'dan üç günlük açlık grevi ile destek geldi.
 
HDP İstanbul il binasında HDP İstanbul Milletvekilleri Saruhan Oluç, Dilşat Canbaz, Hüda Kaya ve Ali Kenanoğlu düzenledikleri basın açıklamasının ardından üç günlük açlık grevine başladılar.
 
Basın açıklamasına aralarında HDK, ESP, SYKP'nin de olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü katıldı. Milletvekillerinin açlık grevine başlayacağı salona "Leyla Güven haklıdır. Mutlak tecrit kaldırılmalıdır" pankartı asıldı.
 
Güven'in milletvekili olduğunu ve hukuksuz bir şekilde rehin tutulduğunu söyleyen Oluç, "Ancak bu açlık grevi kendisiyle ilgili olan bir açlık grevi değildir. Esas itibariyle 4 Nisan 2015'ten bu yana Sayın Öcalan'a yönelik tecride tepki olarak başlatılan bir grevdir. Bu tecridin sadece Öcalan'a karşı olmadığını, Kürt halkına, barışa yönelik olduğunu bilir. Bütün bunları bildiği için insanlık dışı uygulamaya karşı açlık grevine başlamıştır. Biz de bu açlık grevine destek veriyoruz" dedi.
 
Oluç, Meclis'teki grup toplantısının ardından Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile birlikte 9 milletvekilinin açlık grevi eylemine başlayacağını hatırlattı.
 
Barış ve demokrasi mücadelesinin hiçbir zaman durdurulabilecek, vazgeçilecek bir mücadele olmadığını vurgulayan Oluç, "Her seferinde mücadele ile koşulları değiştirmeyi başardık. Bir kez daha barışın konuşulduğu bir dönemi yaratmanın amacındayız. Bunun için de elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
 
Leyla Güven'in bir an önce hukuka uygun davranılarak tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Oluç, "Yine umuyoruz ki İmralı'da 5 Nisan 2015'ten bu yana devam eden tecride son verilir. AİHM'in Sayın Demirtaş hakkında vermiş olduğu karar uygulanır. Türkiye, AİHM'in vermiş olduğu karara aykırı hareket ediyor. AİHM'in 46. Maddesi ve Anayasa'nın 90. Maddesi açıktır. Türkiye bu maddeleri aleni bir şekilde ihlal ediyor. Verilen kararı uygulamak zorundadır. İmralı tecridinin sona ermesi, tüm siyasi tutukluların özgürlüklerine kavuşması için verdiğimiz mücadelede kararlıyız" diye konuştu.
 
Oluç, Mersin'de HDP üyelerinin açlık grevine girmesi sonucu il binasına düzenlenen saldırıyı ve hukuksuz bir biçimde üyelerinin gözaltına alınmasını protesto ettiğini ifade ederek "Bu açlık grevimizin bir nedeni de yapılan hukuksuz gözaltı ve saldırılaradır" dedi.