3 Ekim 2024 Perşembe

İstanbul'da Yaşam Nöbeti: Tutsaklara ses verin

İHD İstanbul Şubesi "Yaşam Nöbeti" tutuyor. HDP İstanbul Milletvekili Piroğlu, tutsaklarla dayanışma çağrısının bir "vicdan çağrısı" değil kendi geleceğine sahip çıkma çağrısı olduğunun altını çizdi tutsaklarla omuz omuza mücadele yürütülmesi gerektiğini kaydetti. 

İnsan Hakları  Derneği (İHD) hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve hapishanelerden tabut çıkmasını engellemek amacıyla Türkiye'nin birçok kentinde bir günlük "Yaşam Nöbeti" tutuyor. İHD İstanbul Şubesi de Beyoğlu'ndaki dernek binasında nöbete başladı. 

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Şube Başkanı Gülseren Yoleri, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülem, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun da katıldığı nöbete çok sayıda kişi destek verdi. 

KESKİN: DEVLET AKLI BİZİ BUGÜN BURAYA GETİRDİ
Nöbete ilişkin söz alan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, son dönemde hapishanelerde yaşanan ölümlere dikkat çekti. Keskin, "Bu yüzyılda dünyanın hiçbir yerinde yaşanılır bir şey değil. Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde uygulanan hiçbir hukukla açıklanamayan bu uygulama devlet aklı bizi bugün buraya getirdi" dedi. Keskin, kamuoyunun dikkatini çekmek ve "herkese duyarlı olun" çağrısı yapmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi. 

PİROĞLU: BU VİCDAN ÇAĞRISI DEĞİL KENDİ GELECEĞİNE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
HDP Millevtekili Musa Piroğlu da AKP iktidarının hukuk, adalet ve refah getirmeyeceğinin altını çizerek bunun için birlikte mücadele etmek gerektiğini vurguladı. "Hapishanelerdeki zulme ses çıkarmak zorundayız" diyen Piroğlu, tutsaklarla omuz omuza mücadele etmek gerektiğini kaydetti. Bunun bir "vicdanına sahip çık" çağrısı olmadığına dikkat çeken Piroğlu, "Toplumun kendi geleceğine sahip çıkma çağrısıdır. Ses vermek boynumuzun borcudur. Yapmamız gerekeni yapmaya devam etmeliyiz, bu sesi yükseltmeliyiz" ifadelerini kullandı. 

TANRIKULU'NDAN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise İHD'nin dil, din, ırk, cinsiyet,siyaset ayırmaksızın hasta tutsaklar için her zaman mücadele ettiğini belirtti. Hapishanelerde düşman hukuku uygulandığını vurgulayan Tanrıkulu, kamuoyuna seslendi ve tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı. 

YOLERİ: HASTA TUTSAKLARIN TEDAVİLERİ DIŞARIDA YAPILMALI
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de basın metnini okudu. Yoleri, "Sadece 2021 yılı Aralık ayında ulaşabildiğimiz verilere göre 6 mahpus hapishanelerde, 1 mahpus ise hastalığı ileri bir aşamaya geldikten sonra hakkında verilen tahliye kararı akabinde yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitiren mahpuslardan Halil Güneş, Abdurrezzak Şuyur ve Bangin Muhammed derneğimiz tarafından oluşturulan ve 604'ü ağır olmak üzere bin 605 kişinin bulunduğu hasta mahpus listemizde bulunmaktaydılar. Yaşamını yitiren her üç hasta mahpusun da hastalıkları nedeniyle infazlarının ertelenmesi ve tedavilerinin hapishane dışında yapılması için ilgili mercilerle defalarca resmi yazışma ve görüşmeler yapılmasına, milletvekilleri tarafından soru önergeleri verilmesine rağmen yetkililer tarafından gerekli adımlar atılmamış ve göz göre göre bu ölümler yaşanmıştır. Şu an Türkiye hapishanelerinde tutulan ve sağlık durumları kritik seviyede bulunan Mehmet Emin Özkan, Aysel Tuğluk, Sıddık Güler, Fatma Özbay, Ahmet Çakal, Ali Osman Köse ve Yusuf Özmen gibi hapishanelerde yaşamını devam ettiremeyecek durumda olan bütün ağır hasta mahpusların infazlarının ertelenerek tedavilerinin hapishane dışında yapılması gerektiğini bir kez daha talep ediyoruz" dedi. 

Yoleri, tutsaklar için dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı. 

Basın açıklamasının ardından nöbet etkinliği forum şeklinde sürüyor.