2 Ekim 2024 Çarşamba

İstanbul'da mücadele çağrısı

İktidarın sermaye odaklı politikalarının teşhir edildiği ve ekonomik krizin faturasının halklara kesilmek istendiği vurgulanan Şişli'deki açıklamada, kölece yaşam koşullarına karşı birlikte mücadele ile direnmek gerektiği kaydedildi. Taleplerin sıralandığı eylemde, "Ancak mücadeleyle taleplerimizi söküp alabiliriz" denildi. 

Şişli-Mecidiyeköy'de bulunan Cevahir Alışveriş Merkezi önünde, "Kölece yaşam ve çalışma koşulları, hayat pahalılığı, sefalet ücreti kaderimiz değil" şiarıyla basın açıklaması düzenlendi. 

4. Vardiya İşçi Dayanışması, Bağımsız Devrimci Sendikal Sınıf Platformu, Birleşik İşçi Kurultayı, Birleşik İşçi Zemini, Dev-Tekstil, Dostluk ve Kültür Derneği, Emekçi Hareket Partisi, İstanbul KHK'lılar Platformu, İşçi Hareketi Koordinasyonu, İşçinin Kendi Partisi, Kaldıraç, Kırmızı Gazete, Proleter Devrimci Duruş, SODAP, TOMİS'in bileşeni olduğu eylemde "Gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadeleye" yazılı pankart açıldı.

Direnişçi işçiler kısa bir konuşma yaptı mücadelenin süreceğini vurguladı. 

'KİM KONUŞACAK BİZİM ADIMIZA'
Okunan basın metninde iktidarın sermaye odaklı politikaları teşhir edildi, ekonomik krizin faturasının halklara kesilmek istendiği kaydedildi. Öte yandan sokağa çıkıp söz söylemek isteyenlere ise boyun eğmenin dayatıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Kim konuşacak bizim adımıza?" diye tepki gösterildi. 

'TALEPLERİMİZİ MÜCADELEYLE SÖKÜP ALABİLİRİZ'
Açıklamada, "Bugününden kaygılı, yarınından umutsuz yaşamaktan başka bir gelecek de var. O gelecek, sefalet zammına karşı işaret fişeğini yakan Çimsataş işçilerinin direnişinde, Farplas işçilerinin gür sloganlarında, Trendyol emekçilerinin kapattığı kontakta, Migros işçilerinin kararlı direnişinde, Yemeksepeti işçilerinin direnişinde, Darinda işçilerinin birliğinde, Aliağa'da, Antep'te ve birçok şehirde sefalet koşullarına karşı direnişe geçen işçilerde Sinbo işçisinin iradesinde,arkadaşlarının intiharına karşı isyan eden gençlikte, susmayan susturulamayan kadınlarda, kendini gösteriyor bizlere. Gecelerinde aç yatmadığımız, gündüzlerinde sömürülmediğimiz bir yaşam için örgütlenmekten, mücadele etmekten başka bir yol yok. İnsanca-onurlu bir yaşam için taleplerimizi ancak mücadeleyle söküp kazanabiliriz" denildi. 

'HERKESE İŞ VE GELİR GÜVENCESİ SAĞLANMALIDIR'
İnsanca bir yaşam sürmek için milyonlara seslenilen ve mücadele çağrısı yapılan eylemde, şu talepler sıralandı:
🔹 "Mevcut bütçenin yüzde 85'i bizden alınan vergilerden oluşmaktadır. Vergiler krizi yaratanlardan, serveti olanlardan alınmalıdır.Temel tüketim maddelerine ödediğimiz dolaylı-dolaysız (KDV,ÖİV vs.) tüm vergiler kaldırılmalıdır.
🔹 Doğalgaz, elektrik, su, iletişim herkese insani ihtiyaç oranında ücretsiz karşılanmalıdır.
🔹 Sağlık, eğitim, ulaşım en temel insan hakkıdır, ticaretin konusu olamaz. Herkese sağlık, eğitim ve ulaşım ücretsiz olarak sağlanmalıdır. 
🔹 Herkese nitelikli ve sağlıklı koşullarda barınma hakkı sağlanmalıdır.
🔹 Maaşlar alım gücü esas alınarak gerçek enflasyona göre her ay güncellenmelidir.
🔹 Günden güne artan işten atmalar yasaklanmalıdır. Günlük çalışma saati 6 saate, haftalık çalışma 30 saate düşürülmelidir. 
🔹 Herkese iş ve gelir güvencesi sağlanmalıdır."

'DİRENİŞİ BÜYÜTELİM, BİRLEŞELİM'
Açıklama, şöyle devam etti: "Sorunları etrafında bir araya gelen, mücadele edenler insanca ve onurlu bir yaşamın da yolunu gösteriyor. Haklarımızı ve yaşamlarımızı kazanmamızın yolu direnişleri büyütüp, birleştirmekten geçiyor.
Şimdi artık başka bir gelecek isteyen herkes, devrimcilerle, sosyalistlerle yan yana gelmeli, örgütlenmelidir. Her iş yerinde, her mahallede, her yurtta, her okulda, birlikler, komiteler, meclisler kuralım. Mahallede, iş yerinde, okulda sokakta, eylemleri büyütüp, örgütlenelim. Bizden olanları da mücadeleye çağırarak örgütlülüğümüzü büyütelim. Sömürü, rant, talan, savaş düzenine karşı örgütlenmeyi, mücadeleyi büyütelim! Bizleri kurtaracak olan kendi kollarımızdır."