3 Ekim 2024 Perşembe

İstanbul'da kadınlar tecride karşı yürüdü

İmralı tecridine karşı polis engellemelerine karşı yapılan yürüyüşte konuşan HDP Milletvekili Dersim Dağ, ülkenin tecrit altında olduğunu belirterek, açlık grevi eylemlerine ses verilmesi çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek ve hapishanelerde başlatılan açlık grevlerine destek olmak amacıyla İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Aksaray Meydanı'nda açıklama yapmak istedi. HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP Milletvekili Dersim Dağ ve çok sayıda kadının katıldığı açıklama, polis tarafından engellendi.

Eylem ve etkinlik yasağı kararını gerekçe gösteren polis, kadınları alandan uzaklaştırdı. Polis müdahalesine tepki gösteren kadınlar, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (MATUHAY DER) binasına doğru yürüyüşe geçti.

Burada açıklama yapmak isteyen kadınlar, bir kez daha engellendi. Engellemeye tepki gösteren kadınlar ile bu kez HDP Fatih İlçe Örgütü'ne doğru yürüyüşe geçti. HDP Fatih İlçe binasına kadar yürüyen kadınlar burada açıklama yaptı. Polisin "Tecrit ile ilgili açıklama yaptırmayacağız" tehditlerine rağmen HDP Milletvekili Dersim Dağ açıklama yaptı. 

AÇLIK GREVLERİNE SES VERİN
Dağ, yapmak istedikleri açıklamaya tahammül edilmediğini belirterek, her alanda mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. PKK lideri Öcalan üzerinde devam eden tecride dikkat çeken Dağ, bugün tüm ülkede tecrit politikalarının devrede olduğunu söyledi. Tecridin son bulması için herkesin mücadele etmesi gerektiğini vurgulayan Dağ, açlık grevi eylemlerinin sürdürüldüğü cezaevlerine ses verilmesi çağrısında bulundu.

Alkış ve zılgıtlarla sonlandırılan açıklama sonrası polis kadınlara müdahale etti. Bir kişiyi zorla gözaltına almak isteyen polis ile kadınlar arasında tartışma yaşandı. Kadınlar bunun üzerine ilçe binasına geçti. İlçe binasını abluka altına alan polis, HDP Kadıköy İlçe Örgütü yöneticisi Erkin Barın Göylüler'i gözaltına aldı.