3 Ekim 2024 Perşembe

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için adalet istendi

İHD İstanbul ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptığı açıklamalarda, tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını ve derhal tahliyelerini istedi. İstanbul'da 451. F Oturması Cihat Özdemir için gerçekleşirken, Ankara'da da 353. hafta açıklaması Necmettin Ayan için gerçekleşti.

İHD İstanbul Şubesi ve Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutsaklar Cihan Özdemir ile Necmettin Ayan'ın sağlık durumuna dikkat çekti. Tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılması ve tahliye edilmeleri istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ile Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını ve tahliye edilmelerini istedi.

451. F OTURUMU CİHAT ÖZDEMİR İÇİN DÜZENLENDİ
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturması'nın 451.'sini ağır hasta tutsak Cihat Özdemir için gerçekleştirdi.

Salgın nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamayı okuyan Nur Sürer, Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Özdemir'in durumuna ilişkin şu bilgileri aktardı: "İki buçuk yıl önce tiroid kanseri teşhisi konulan Cihat Özdemir, 3 Aralık 2019'da ameliyat edilerek tiroid ve çevresinde bulunan lenf bezleri çıkartılmıştır. 4 gün sonra, göğsünden sarkan direnlere rağmen elleri kelepçelenip ring aracı ile hapishaneye götürülmüş, götürüldüğü Sincan Hapishanesine pislik içinde bir hücreye konulmuştur. Sonrasında hastalık hızla ilerlemiş, koltuk altlarında ve boyunda bezeler, testiste kist, beyinde ise 4 cm'lik nodüller tespit edilmiş, kanser beyne, böbreklere ve testislere yayılmıştır. Ek olarak bel ve boyun fıtığı, kronik otit ve yüzde 30 işitme kaybı, pankreas enzim eksikliği, iç hemeroit, varikosel, kronik venöz yetmezliği, reflü, kronik gastrit, ciddi ağız ve diş sorunları, her iki dizinde menüsküs hastalıkları bulunan Cihat Özdemir sık sık baygınlık yaşamakta, yoğun ağrı çekmekte, yaşamını arkadaşlarının yardımı ile sürdürebilmektedir."

KELEPÇE DAYATMASINDAN DOLAYI MUAYENE OLAMIYOR
Özdemir'in bel fıtığının ameliyat aşamasına geldiğini ve doktorun ortopedik yatak kullanması için rapor verdiğini kaydeden Sürer, 6 adet azı dişi kırık olan Özdemir'in, tedavi sırasında kelepçeleri çıkarılmadığı için tedavi olamadığını söyledi.

Sürer, Özdemir'in kız kardeşinin, tedavi, tahliye ve infaz ertelemesi için defalarca başvuru yaptıklarını ancak reddedildiğini aktardı. Oysa yeterli tedavi ve bakım sağlanmadığı için ağabeyinin yaşamının tehdit altında olduğunu aktaran kardeşinin, tam teşekküllü hastanelerde uzman hekimler tarafından yapılacak tedavi ile iyileşmesinin mümkün olduğunu söylediği belirtildi.

Sürer, Covid-19'un da yaşam hakkına ağır tehdit oluşturduğu gözetilerek, Cihat Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA'DA DA NECMETTİN AYAN İÇİN EYLEM
Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 323. haftalarında şube eylemlerini İHD Ankara Şubesi'nde yaptığı açıklamada ağır hasta tutsak Necmettin Ayan'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

İHD Yöneticisi Sevil Turgut, 4 yıldır Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutuklu olan Ayan'ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Akciğer kanseri hastasıdır ve ayrıca kolestorol ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Akciğer kanseri olması sebebiyle kanında sürekli pıhtılaşmanın olduğu doktorlar tarafından aileye söylenmiştir. Necmettin Ayan, hastalıklarından kaynaklı olarak 2016 yılında Ankara Numune Hastanesi'ne tedavi amacıyla sevk edilmiş ve bu süreçte Sincan Cezaevinde tutulmuştur. Ankara'da iken kanser hastalığından dolayı ameliyat olmuş ve bir süre kemoterapi tedavisi görmüştür."

İnfazı 6 ay süre ile kez ertelenen Ayan'ın, tedavisi tamamlanmadan yeniden tutuklandığını söyleyen Turgut, tedavi süreçleri aksatıldığı için Ayan'ın yeniden hastaneye kaldırıldığını söyledi.

'YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA'
Ağır hasta tutsak Ayan'ın, korona da olduğunu ve 18 gündür hastanede Covid servisinde yattığını bildiren Turgut, şöyle devam etti: "Riskli olan kanser ve Covid için tehlike arz eden kronik hastalıkları da bir araya gelince yaşamı tehlike altındadır. Ailesi bu durumdan kaynaklı olarak endişe duymaktadır. Hastaneden kendilerini arayanlar tarafından, kanında pıhtılaşma olduğunu ve tedavisinin devam ettiği söylenmiştir. Mahpusun ağır seyreden hastalıkları, pandemi sürecinin hastalar için tehlike oluşturması ve hapishanede yaşamını devam ettiremeyecek durumda olması nedeniyle acil olarak infazının ertelenmesi için işlemler başlatılmalı, daha sağlıklı koşullar tedavisinin devam ettirilmesi için derhal serbest bırakılmalıdır."