2 Ekim 2024 Çarşamba

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar için açıklama

İHD İstanbul Şubesi hasta tutsak Muhlise Karagüzel, Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise hasta tutsaklar Zerga Açar ve Acun Karadağ'ın sağlık durumlarına dikkat çekti, serbest bırakılmalarını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu ve Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların sağlık durumlarına dikkat çekti. 

İSTANBUL
İHD Şube binasında yapılan basın açıklamasında hasta tutsak Muhlise Karagüzel'in sağlık durumuna ilişkin bilgi verildi. Açıklama yapan Hapishane Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, Elbistan Hapishanesi'nde korona nedeniyle bir tutsağın yaşamını yitirdiğini, tüm tutsakların da koronaya yakalandığını hatırlattı. Şahin, özellikle hasta tutsakların yaşamlarının tehlike altında olduğunu söyledi. 

57 yaşındaki Karagüzel'in ağır diyabet, tansiyon ve astım hastası olduğunu söyleyen Şahin, burnundaki etten dolayı nefes alamadığını ve konuşmakta zorlandığını söyledi. 

Hapishanede bel fıtığı teşhisi konulan ve ameliyat olmadığı taktirde felç geçirme riski olan Karagüzel'in, yeterli tedavisinin sağlanmadığını, şeker hastalarına verilen diyabetik yemekler verilmediği için de şekerinin yükseldiğini söyledi. 

Karagüzel'in böbrek yetmezliğiyle de karşı karşıya olduğunu bildiren Şahin, 8 yıl hapis cezası verilen Karagüzel'in bir yıldır tutuklu olduğunu söyledi. 

Karagüzel'in, kronik hastalıkları ve ilerleyen yaşına rağmen hapishanede tutulmasının kötü muamele ve işkence yasağının alenen ihlali olduğunu belirten Şahin, derhal serbest bırakılarak tedavi koşullarının sağlanmasını istedi. 

ANKARA
Ankara Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ise 318. haftalarında hasta tutsaklar 57 yaşındaki Zerga Açar ile Acun Karadağ'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. 

Açar'ın, Urfa'dan Kayseri'ye sevk edilirken yapılan işkencelerden dolayı, sol kolunu kullanamadığı, sağ bacağı ve sol göğsünde morlukların olduğu, kol ve bacaklarını kullanmakta zorlandığı belirtilerek, son muayenede doktorun kolundan sıvı alınacağını söylediği aktarıldı.

Sincan 3 Nolu L Tipi'nden Kayseri Kadın Hapishanesi'ne sevk edilen Acun Karadağ'ın ise astım kalp, tansiyon ve anklikozan spodolit hastası olduğu belirtilerek, kalbinde pil bulunduğu ifade edildi. Pandemi nedeniyle hastaneye götürülerek, kontrollerinin yapılmadığı ifade edilerek, bunun risk olduğu vurgulandı.

Hapishanenin genel koşullarına ilişkin de bilgi verilen açıklamada, tutsakların tedavilerinin yapılması, hapishanede kalamayacak olanların infazının ertelenmesi, sağlık ve yaşam koşullarını sağlanması istendi.