3 Ekim 2024 Perşembe

İstanbul KHK'lılar Platformu, 'adalet nöbeti'ne başladı

10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası nedeniyle Kadıköy'de "adalet nöbeti"ne başlayan İstanbul KHK'lılar Platformu, yetkililere seslenerek haksız uygulamalara son verilmesini istedi.

İstanbul KHK'lılar Platformu, 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Kadıköy'de "adalet nöbeti" başlattı.

Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapılan eylemde, "KHK'lar insan hakları ihlalidir, kaldırılsın" yazılı pankart açıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.

Platform adına söz alan Kenan Güngördü, gece yarısı çıkarılan KHK'larla ihraç edilen 132 bin kişinin sesi olduklarını kaydetti. Darbelere karşı olduklarının altını çizen Güngördü, işe iade edilen bir çok kişinin ihraç edilenlerin suçsuz olduğunun kanıtı olduğunu kaydetti. Hayatını kaybeden arkadaşları için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Güngördü, "KHK'lar insan hakları ihlalidir" dedi. Güngördü, Cuma gününe kadar, her gün 14.00'te aynı yerde "adalet nöbeti" yapacaklarını duyurdu.

PİROĞLU: İKTİDAR KENDİNDEN OLMAYANI DÜŞMAN İLAN ETTİ
HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise iktidarın kendisinden olmayan herkesi düşman kabul ettiğine dikkat çekti. Piroğlu, "Bu iktidar zamanında kendisiyle yürüyüp sonra yol ayıranları da düşman kabul ediyor. Her türlü saldırıyı meşru görüyor. KHK, bu topluma karşı yürütülen en vahşi, en insanlık dışı baskılardan uygulamalardan birisidir" ifadelerini kullandı.

Sadece ihraç edilenlerin değil herkesin KHK'lara karşı olması gerektiğini söyleyen Piroğlu, şöyle  devam etti: "İnsanlar yaşadığı topraklarda 'vatansız' ilan ediliyor. Sosyal hakları ellerinden alındı. Maaşları ellerinden alındı. İşe girme hakları, herhangi bir iş yürütme hakları ellerinden alındı ve çalışarak yaşamak zorunda kalanlar için bu uygulamanın tek karşılığı ölümdür. Mahkemesiz, yargısız insanlar ölüme mahkum edildi. Kimisi intihara zorlandı. Bu nedenle, bu saldırı sadece onlara yönelik bir saldırı olarak görmemek gerekir. Bu ülkede adaletsizliğin olmadığı her yerde iktidarın düşman hukuku ortaya çıkar."

'İNSAN ONURUMUZUN HİÇE SAYILMASINI KABUL ETMİYORUZ'
Basın metnini okuyan Yurdanur Şahin Demir, dört buçuk yıldır KHK'lar eliyle insanlık suçu işlendiğini kaydetti. "İnsan hakları ile insandır" diyen Demir, "İnsan onurumuzun hiçe sayılmasını, hedef gösterilmeyi, siyah transporterlarla kaçırılmayı, zorla kaybedilmeyi, hukuksuzca hapsedilmeyi, işkence görmeyi, ağaç kökü yemeye mahkum edilmeyi, çoluk çocuğumuzla birlikte nesiller boyu fişlenmeyi, şeytanlaştırılmayı, cadılaştırılmayı, intihara zorlanmayı, tedavisiz bırakılıp plastik sandalyeler üzerinde öldürülmeyi, Meriç'ten Ege'ye boğulmayı, bilimsel raporlarca sayısının 124'e ulaştığı tespit edilen daha nice soykırım muamelelerine maruz bırakılmayı kabullenmiyoruz, kabul etmiyoruz" dedi.

Yetkililere seslenen Demir, bu haksız ve hukuksuz uygulamalara derhal son verilmesini istedi.