3 Ekim 2024 Perşembe

İstanbul İHD: Maraş katliamı halen adalet bekliyor

42. yılında Maraş'ta katledilenlerin unutulmadığını belirten İHD, devleti yönetenleri toplum önünde hesap vermeye, sorumluları cezalandırmaya çağırdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Maraş katliamının 42. yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

19 Aralık'ta başlayan ve 26 Aralık'a kadar devam eden Maraş katliamının ardından hazırlanan raporlar ve yapılan yargılamalar sırasında, katliamın planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde resmi güçlerin de payı olduğu, MHP'nin bu katliamın organizasyonunda etkili bir rol üstlendiği, bu güçlerin öncülüğünde halkın asılsız ve provakatif söylemlerle saldırganlaştırıldığının ortaya çıktığı belirtildi. 

Katliam devam ederken önlem almayanların, 26 Aralık 1978'de yani katliamın son gün 13 ilde sıkıyönetim ilan ettiğini hatırlatan İHD, yargı, katliamın siyasi sorumlularına, devlet içindeki bağlantılarına dokunmadığını vurguladı.

Açıklamada, "'Din elden gidiyor' diyerek Alevileri, 'vatan bölünüyor' diyerek Kürtleri, barış ve demokrasi savunucularını hedefe koyan katliamlar, bugün farklı cinsel ya da etnik kimlikteki kişi ve grupları da hedefine koyan nefret saldırıları ile artarak devam ederken, halen failler cezasızlıkla korunuyorlar" denildi.

İHD, katliamların yeniden yaşanmaması için; devleti ve toplumu her biri insanlığa karşı suç olan katliamlarla yüzleşmeye, devleti yönetenleri toplum önünde hesap vermeye, katliamları önlemeye yarar politika ve tedbirler geliştirmeye, cezasızlık zırhı kaldırılarak sorumluların cezalandırılmalarını sağlamaya yarayacak adımlar atmaya çağırdı.