16 Eylül 2024 Pazartesi

İsrail'de Netanyahu hükümetine tepki büyüyor

Filistin direnişinin elindeki 6 kişinin cansız bedenlerinin bulunması sonrası İsrail'de Netanyahu hükümetine tepki büyüyor. Yüz binlerce kişi, rehinelerin geri dönüşünü sağlayacak bir ateşkes anlaşması imzalamadığı gerekçesiyle hükümeti protesto için sokaklara çıktı, 1 günlük genel grev ilan edildi.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük işgal ve soykırım saldırıları sürerken, İsrail'de yüz binlerce kişi Netanyahu hükümetini protesto etmek için sokaklara çıktı.

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde Filistinli direniş gruplarının elindeki 6 kişinin cenazelerinin bulunduğunu açıklamış, ardından Netanyahu hükümetine Filistinli direniş gruplarının elindeki rehinelerin geri dönüşü sağlayacak bir ateşkes anlaşması imzalamadığı gerekçesiyle tepkiler giderek büyümüştü.

Cenazeleri bulunan rehinelerin kimlikleri ise şöyle: Almog Sarusi, Alex Lobanov (aynı zamanda Rusya vatandaşı), Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Ori Danino ve Hersh Goldberg-Polin (aynı zamanda ABD vatandaşı).

Kudüs, Tel Aviv ve diğer kentlerde 500 bini aşkın insan sokaklara çıkarak, Netanyahu hükümetini protesto etti ve Filistin direnişinin elindeki rehinelerin geri getirilmesini istedi.

Gösterilerin merkezi, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığının bulunduğu Menachem Begin ve Kaplan caddeleri oldu. Ellerinde İsrail bayrakları bulunan protestocular, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçiler aleyhinde pankart, afiş ve dövizler de taşıdı. Eylemde "Hepsi hemen eve", "yardım" yazılı dövizler taşındı, "Bibi esirleri serbest bırak", "Sen baştasın, sen suçlusun" sloganları atıldı.

Kudüs'te eylemciler yolları kapattı ve Netanyahu'nun evinin önünde toplandı. Tel Aviv'de de göstericiler Ayalon Otoyolu'nu saatlerce trafiğe kapattı. Gösterilerde toplam 29 kişi gözaltına alındı.

1 GÜNLÜK GENEL GREV
İsrail'de hükümetin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayamaması nedeniyle, ülkenin en büyük sendikalarından Histadrut'un çağrısıyla bugün genel greve gidildi.

Grev iş yerlerini, okulları ve ulaşım sektörünü etkiledi. Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda tüm uçuşlar askıya alındı.

Hükümet, "siyasi" olduğu gerekçesiyle grevi iptali için mahkemeye başvurmuştu. Histadrut Başkanı Arnon Bar David, "Sarsılması gerekenleri ancak bizim müdahalemizin sarsabileceği sonucuna vardım. Anlaşma sağlamak zorundayız. Anlaşma her şeyden önemli" dedi.

'REHİNELERİN ÖLÜMÜNDEN NETANYAHU SORUMLU'
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, altı rehinenin öldürülmesinin Hamas'ın "anlaşma istemediğini gösterdiğini" söyledi.

Rehine Aileleri Forumu, Netanyahu'nun "ulusa seslenerek rehinelerin sorumluluğunu üstlenmesini" talep etti. Grup yaptığı açıklamada, "Anlaşmanın imzalanmasındaki gecikme onların ve diğer pek çok rehinenin ölümüne neden oldu" dedi.

Hamas liderlerinden Sami Abu Zuhri, Reuters'a yaptığı açıklamada, rehinelerin ölümünden Netanyahu'nun sorumlu olduğunu söyledi. Sami Abu Zuhri, "İsrailliler, Netanyahu ve anlaşma arasında bir karar vermeli" dedi.