3 Ekim 2024 Perşembe

'İsmail Bahçeci bulunsun, failleri yargılansın'

İHD İzmir Şubesi 27 yıl önce gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetinin açıklanmasını, faillerin yargılanmasını istedi. Açıklamada, Bahçeci'nin kaybedilmesinden sorumlu kişilerin isimleri sıralandı.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Konak eski Sümerbank önünde eylem yaparak, 27 yıl önce gözaltında kaybedilen İsmail Bahçeci'nin akıbetinin açıklanmasını istedi.

Açıklamada konuşan İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenci olan Bahçeci'nin Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanı olarak görev yaptığı dönemde defalarca gözaltına alınarak ağır işkence gördüğünü hatırlattı.

24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Levent'te kaçırılarak gözaltına alınan Bahçeci'nin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldüğünü aktaran Canlı, İsmail'den bir daha haber alınamadığını belirtti. Gözaltına alınan kişilere ''Sizi İsmail Bahçeci gibi kaybederiz" tehditlerinde bulunulduğunu hatırlatan Canlı, ismini açıklamak istemeyen bir arkadaşının İsmail Bahçeci'nin gözaltında işkence gördüğünü babasına telefonla bildirdiğini söyledi.

Ailesi ve yoldaşlarının İsmail Bahçeci'yi arama mücadelesinden hala bir sonuç alamadığını kaydeden Canlı, anne ve babasının görüştükleri dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu'nun, "İsmail işkence ile öldürülüp bir çukura atılmış olabilir" şeklindeki sözlerini hatırlattı.

İçişleri Bakanı Nahit Menteşe'nin de, "Dua edin de oğlunuz polislerin elinde olsun. Araştırıp size haber vereceğim" dediğini ama aileyi aramadığını aktaran Canlı, İsmail Bahçeci'nin bulunması için yürütülen mücadeleyi anlattı.

İsmail Bahçeci'nin gözaltına alınarak kaybedildiği dönemde, Mehmet Ağar'ın Emniyet Genel Müdürü, Necdet Menzir'in İstanbul Emniyet Müdürü, Reşat Altay'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü, Ahmet Köksal'ın Devlet Güvenlik Mahkemesi İstanbul Başsavcısı ve Hayri Kozakçıoğlu'nun İstanbul Valisi olduğunu hatırlatan Canlı, bu kişilerin sorumlu olduğunu vurguladı.

Canlı açıklamayı, İsmail Bahçeci'nin yazdığı bir şiiri okuyarak tamamladı.