4 Ekim 2024 Cuma

İşkenceyi ortaya çıkaran 4 gazeteci 100 gündür tutuklu

Van'da 2 köylünün helikopterden atılarak işkenceye maruz kalmasını ortaya çıkaran 4 gazeteci 100 gündür tutuklu. Hala mahkemeye çıkarılmayan gazeteciler, devletin işkenceyle katliamını açığa çıkardığı için cezalandırılmaya çalışılıyor.

Van'ın Çatak İlçesinde 11 Eylül 2020'de askerler tarafından işkence yapılarak gözaltına alınan Osman Şiban ve Servet Turgut, helikopterden atılmış, askerler tarafından linç edilmek istenmişti. İşkenceler sonucu Turgut yaşamını yitirmiş, bütün yaşananları açığa çıkaran Mezopotamya Ajansı (MA) ve Jinnews muhabirleri tutuklanmıştı.

MA muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve Gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim 2020'de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak 9 Ekim günü tutuklandı. "Devlet aleyhine toplumsal olayları haber yapmak" gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler 100 gündür cezaevinde.

Aradan geçen 100 güne rağmen hala iddianame hazırlanmadı, dava açılmadı ve dosyaya dair herhangi bir ilerleme sağlanamadı. 100 günlük tutukluğu değerlendiren gazeteciler, cezaya dönüşen uzun tutukluğun son bulması ve bir an önce gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

TUTUKLULUĞU UZATMA ÇABASI
Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Gökhan Altay, iddianame hazırlama sürecinin uzatılarak uzun tutukluluk sürecinin işletildiğine dikkat çekti, hakikatin karartılmaya çalışıldığı dönemlerde en çok baskının, bu durumu ortaya çıkaran, araştıran ve kamuoyuna yansıtan gazetecilere yönelik geliştiğini söyledi. Altay, "4 gazeteci arkadaşımız olmasaydı Osman Şiban ve Servet Turgut'a yapılanları kimse yazmayacaktı ve bu duyulmayacaktı. Arkadaşlarımız aslında bu hakikati ortaya çıkardığı için 100 gündür tutuklu bulunuyor ve cezalandırılıyor. Tabi bu durum ne onları ne de geçmiş dönemlerde canı pahasına bu mesleğin hakkını verenlerin geleneğinden gelenleri sindiremez. Biz hiçbir zaman sadece valilik açıklamalarıyla hareket eden, 'bunu yazarsam işimi kaybederim' diye düşünen, memur gibi davranan gazetecilerden olmadık. Dolayısıyla bir kez daha belirtiliyoruz, bu cezaya dönüşen uzun tutukluluk son bulmalı ve arkadaşlarımız tahliye edilmeli" diye konuştu.

'GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Jinnews Muhabiri Dilan Babat, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı cezaevinde olduğuna dikkat çekti, "Tek seslilik isteyen iktidar muhalif olan basını susturmaya çalışıyor, absürt gerekçelerle ya hakkında soruşturma açıyor ya da somut delil olmadan verilen cezalarla cezaevlerine gönderiyor. Türkiye'de yüzlerce gazeteci cezaevinde ve bu gazetecilere yönelik suçlama ise haber yapmaktır. Gerçekleri yazmaya ve haber yapmaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın seslerini daha güçlü bir şekilde duyurmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN'
Gazeteci İdris Yılmaz ise şunları söyledi: "Türkiye'de iktidarı eleştiren muhalif basın keyfi gerekçelerle tutuklanıyor. Gazetecilerin durumu Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğünü ortaya koymaktadır. Gazetecilerin derhal serbest bırakılarak bu hukuksuzluğun son bulmasını istiyoruz" dedi.