3 Ekim 2024 Perşembe

'İşkence izlerinin kaybolması için işlemler ağırdan alınıyor'

Diyarbakır T Tipi Hapishanesi'nde Mehmet Sıdık Meşe'ye yapılan işkence izlerinin kaybolması için adli işlemlerin ağırdan alındığına dikkat çeken Diyarbakır Barosu, hapishane personeli hakkında soruşturma açılmasını talep etti.

Diyarbakır Barosu, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan Mehmet Sıddık Meşe'ye çok sayıda gardiyan tarafından işkence yapılmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıkalmada, aynı gün yapılan görüşme sırasında Meşe'nin vücudunda çok yaygın bir şekilde işkence izi olduğu kaydedildi.

TEHDİT EDİLDİ
İşkence iddiasının Diyarbakır Barosuna bildirilmesi üzerine, 7 Aralık'ta Meşe ve hapishane yönetimi ile görşüme yapıldığı belirtildi. Görüşmede, "İşkenceden, özellikle falakadan kaynaklı olarak ayak tabanlarında meydan gelen morlukların kaybolması için buz tedavisi uygulandığını, vücudunun diğer bölgelerinde meydana gelen izler için de krem ve benzeri tedavilerin uygulandığı" tespit edildiği kaydedilerek, Meşe'nin şikayetçi olmaması için de tehdit edildiği ifade edildi.

'ADLİ İŞLEMLER AĞIRDAN ALINIYOR'
3 Aralık'ta sorumlu hapishane personeli hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu kaydedilen açıklamada, savcılığın Meşe'nin ifadesi ve adli muayene raporunun alınması, kamera görüntülerinin CD ortamına aktarılarak savcılığa gönderilmesi ve diğer her türlü delilin toplanmasının istendiği aktarıldı. 

Açıklamada, yine savcılığın 3 Aralık 2020 tarihli talimatına rağmen, Meşe'nin adli muayene için henüz bir sağlık kurumuna gönderilmediği, ayrıca işkencenin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen ifadesinin alınmadığı kaydedildi.

Açıklamada, tüm bu bilgiler ışığında yetkililerin işkenceyi gizlemek ve Meşe'nin vücudundaki işkence izlerinin kaybolması için adli işlemleri ağırdan aldıklarına dikkat çekildi.

SORUŞTURMA TALEBİ
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Sonuç olarak; söz konusu işkence iddiasının etkili ve yasaya uygun olarak soruşturulmadığını, faillerin korunduğu konusunda çok ciddi emareler bulunmaktadır. Bu nedenle müşteki/mağdur derhal bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek işkence bulgularının kayıt altına alınmasını; müşteki/mağdurun ivedilikle bizzat avukatı huzurunda Savcılıkça ifadesine başvurulmasını; suç şüphesi altında olan personelin açığa alınmasını; suçu gizleyen cezaevi personeli hakkında TCK 94/5. Maddede belirtildiği üzere soruşturma başlatılmasını talep ediyoruz."