6 Ekim 2024 Pazar

İranlı mülteciler karantinaya alındı

İstanbul Sözleşmesi'ne katıldıkları için sınır dışı edilmekle tehdit edilen ancak kamuoyu baskısı sonucu bırakılan İranlı Mülteciler, Denizli'ye döndükten beş gün sonra karantinaya alındı. 

Denizli'de Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle 20 Mart'ta gözaltına alınan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani adlı İranlı mülteciler, itirazlar ve kamuoyunun baskısı sonucu 7 Mayıs'ta tutuldukları Aydın Geri Gönderme Merkezi'nden (GGM) serbest bırakılmıştı. Aydın Otogarı'ndan kendi olanaklarıyla Denizli'ye dönen mülteciler, 5 gün sonra evlerine gelen filyasyon ekipleri tarafından karantinaya alındı.

Bindikleri otobüsten bir yolcunun testinin pozitif çıktığı bilgisi verilen mültecilere, ilaç verildikten sonra 17 Mayıs'a kadar karantinaya alındıkları aktarıldı.

'HEM BİZİM HEM OTOGARDAKİ İNSANLARIN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATTILAR'
Mültecilerden Esmaeil Fattahi, GGM'den serbest bırakılmadan önce ısrarla test yaptırmak istediklerini ancak taleplerinin karşılık bulmadığını söyledi. Memurlara korona tedbirleri kapsamında kurum araçlarıyla Denizli'ye götürülmeleri taleplerinin de karşılanmadığını dile getiren Fattahi, "Test ve araç talebimiz karşılanmadan bizi yol belgelerimizle otogara bıraktılar. Pandemi döneminde hem bizim sağlığımızı hem de otogardaki insanların sağlığını tehlikeye attıklarını söylememize rağmen hiçbir şey yapmadılar. Kendi olanaklarımızla Metro Turizm aracıyla Denizli'ye geldik. Bu sabah filyasyon ekibi gelip bize ilaç bıraktı ve karantinada olduğumuzu söyledi" diye belirtti. 

'TEST SONUÇLARINI BEKLİYORUZ'
Kurumdan test yapılmadığı için pozitif vaka ile nerede temas edildiğini bilmediklerini belirten Fattahi, "Sağlık Bakanlığı yetkilileri otobüste bir yolcunun testinin pozitif çıktığını ve temaslı olduğumuz için karantinaya alındığımızı söyledi. Test yapmayacaklardı ama ısrarlı talebimiz üzerine filyasyon ekibi test yaptı, sonuçları bekliyoruz" ifadelerini kullandı.