3 Ekim 2024 Perşembe

'İnsan haklarını savunuyoruz'

İnsan Hakları Haftası dolayısıyla yapılan basın açıklamalarında, yaşanan hak ihlallerine ve hapishanelerdeki açlık grevlerine dikkat çekildi.

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında birçok kentte basın açıklamaları yapıldı.

MARDİN
Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında KESK binası önünde onlarca kişinin katılımı ile açıklama yaptı. Eylemde, "Savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadelemizi büyütüyoruz" pankartı açıldı.

Açıklama öncesi Barış Anneleri Meclisi adına Nure Tarlak, Türkiye hapishanelerinde 27 Kasım'dan bu yana PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı devam eden açlık grevlerine ilişkin söz aldı. Tarlak, İnsan Hakları Haftası'nda hapishanelerdeki açlık grevinin 14'üncü gününü geride bıraktığını belirterek, "Herkesin olduğu gibi çocuklarımızın da hakları var" dedi. Tutukluların taleplerinin kabul edilmesi çağrısı yapan Tarlak, cezaevlerinden yine cenazelerin çıkmasını istemediklerini dile getirdi. Tarlak, kamuoyuna vicdan ve adalet çağrısında bulundu.

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu adına İHD Mardin Şube Eşbaşkanı Fevzi Adsız basın açıklamasını okudu.

İZMİR
Özgür için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı  (TİHV), Ege Tutuklu Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAY-DER), Hak İnisiyatifi, Halklar Arası Dayanışma Köprüsü Derneği ve İnsan Hakları Gündemi Derneği İzmir şubeleri, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası'na ilişkin açıklama düzenledi. Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, "Kürsel salgın ve olağanüstü hal koşullarında insan haklarını savunuyoruz" pankartı taşındı.

Hak savunucuları adına hazırlanan basın metni TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci okudu. Bildirgede yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzenin hâlâ kurulamadığını ifade eden Üsterci, "Küresel salgının daha da derinleştirdiği bu kriz hali, maalesef Türkiye'de de tüm yoğunluğu ve ağırlığı ile yaşanmaktadır. Siyasal iktidarın ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren, toplumu kutuplaştıran, ülke içinde ve dışında şiddeti esas alan, bilhassa da Kürt sorununun ve uluslararası sorunların çözümünde çatışma ve savaşı tek yöntem haline getiren politikaları sonucunda 2020 yılında ülkede yüksek sayılarda yaşam hakkı ihlalleri yaşanmıştır" diye belirtti.

Üsterci, şunları söyledi: "OHAL ilanıyla birlikte siyasal iktidarın düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları, özellikle de basın üzerindeki kaygı verici boyutta artan baskı ve kontrolü 2020 yılında da sürmüştür. Kürt sorunu, Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en temel engellerden bir olarak varlığını korumaktadır. Hak savunucuları olarak bizler, Kürt sorununun her zaman demokratik, barışçıl ve adil çözümünü savunduk. Bunda ısrarlıyız."

ADANA
İHD Adana Şubesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla dernek binalarında açıklama yaptı. İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör, salgınla birlikte hak ihlallerinin daha da arttığını dile getirdi. Öngör, "Bizler insan hakları savunucuları olarak; insan eliyle gerçekleştiği için önlenebilir olan Türkiye ve dünyadaki bu kötü sürecin son bulması ve insan haklarına dayalı bir ortak yaşam idealini geliştirmek için çok daha fazla çaba göstereceğimiz aşikârdır. Bu idealin gerçekleşmesi elbette ki toplumsal muhalefeti oluşturan ve bu toprakların vicdanlı insanları sayesinde olacaktır" dedi.

HATAY
İHD Hatay Şubesi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla dernek binalarında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan İHD Hatay Şubesi Eşbaşkanı Servet Üstün Akbaba, ülkede yoğun hak ihlallerinin yaşandığına değindi. Akbaba, "Var oluş nedenleri hak ihlallerinin son bulduğu, adalet, barış ve demokrasinin tesis edildiği bir ülke ve dünyaya ulaşmak için çabalarımız ve mücadelemiz sürecektir" dedi.

İHD İskenderun Şubesi de konuya ilişkin açıklaması yaptı. HDP'li yöneticilerinde destek verdiği açıklamayı İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk okudu.

MERSİN
İHD Mersin Şubesi, de hafta kapsamında toplantı düzenledi. Açıklamadan önce aralarında İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer'inde aralarında olduğu kişilerin Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi maddelerini seslendirdiği video izlendi. İHD Merkez Yönetim Kurulu üyesi İlhan Kılıç, ortak basın metnini okudu.

Açıklamadan sonra Görülmüştür Ekibi ile birlikte tutuklulara dayanışma kartları gönderildi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'daki açıklama ise Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirildi. Açıklamaya, İHD Diyarbakır Şubesi, TİHV Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği katıldı. Burada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Türkiye'nin insan hakları alanında kötüye doğru gittiğini dile getirerek, buna karşı mücadele ettiklerini vurguladı.

Ardından İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zaytun, 25 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Avukat Tahir Elçi ve yaşamını yitiren tüm hak savunucularını andı. Zeytun ardından ortak basın metnini okudu.