3 Ekim 2024 Perşembe

İnsan Hakları Haftası'nda 'Tecrit son bulsun' çağrısı

HDP Van İl Örgütü'nün İnsan Hakları Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada "Tecrit son bulsun" çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla nedeniyle HDP İpekyolu İlçe binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya HDP Van İl Eşbaşkanları Öznur Bartın ve Ökkeş Kava, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanları Gülderen Varlı ve Çetin Uyar, HDP Van Milletvekili Tayip Temel, HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Dede, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı.

Katılımcılar adına açıklamayı Ümit Dede okudu. Dede, AKP iktidarının son 5 yılında yaşanan hak ihlallerinin sıralanamayacak kadar fazla olduğu dile getirdi. Bölgede son bir yıldaki ihlalleri hatırlatan Dede, Çatak İlçesinde Servet Turgut ve Osman Şiban'ın helikopterden atılmasına dönük hiçbir asker ve polis hakkında soruşturma başlatılmadığını kaydetti. Dede, olaya yönelik soruşturma açılmamasının yanında, bunu haberleştiren gazetecilerin de hedef alınarak tutuklandığına dikkat çekildi.

Geçtiğimiz haftalarda Hakkari'nin Derecik ilçesinde 16 yaşındaki Vedat Ekinci'nin yine askerler tarafından vurulduğunu belirten Dede, Batman'ın Gercüş ilçesinde 15 yaşındaki çocuğa yönelik asker, polis ve korucuların da aralarında bulunduğu belirtilen 27 kişi tarafından tecavüze maruz kalmasına karşı yapılan haberlere erişim engeli getirildiğini söyledi.

Dede, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride işaret edilerek, tecridin kaldırılması amacıyla 27 Kasım tarihinde tutsakların başlattığı açlık grevine dikkat çekti. Dede, "Tecrit son bulsun" çağrısı yaptı.