26 Kasım 2024 Salı

İMO: İnşaat mühendislerine yönelik şiddet son bulmalıdır

TMMOB'a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası, şantiyelerde yapı denetim görevini yerine getiren inşaat mühendislerine dönük saldırıların son dönemde arttığını belirterek, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, son dönemde şantiyelerde inşaat mühendislerine dönük artan şiddet olaylarına tepki göstermek amacıyla Karaköy'de bulunan şube binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan İMO İstanbul Şube Başkanı Sinem Kolgu, ülke topraklarının büyük ölçüde deprem tehlikesi altında bulunduğunu ve sağlıklı ve güvenli yapıların üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Başta deprem olmak üzere doğa olaylarının afete dönüşmesinin bilimsel yöntemlerle, mühendislik hizmetlerinin doğru uygulanmasıyla önlenebileceğini söyleyen Kolgu, 6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamının ardından yapı üretim ve denetim süreçlerindeki sorunların bir kez daha açığa çıktığını vurguladı.

'YAPI DENETİM HİZMETİ SERBEST PİYASAYA TERK EDİLDİ'
Deprem katliamıyla etkin bir yapı denetim sisteminin kurulmasının zorunluluğunun daha iyi anlaşıldığını belirten Kolgu, "Buna karşın, yapı denetim sistemimizin hem mevzuattan hem de uygulamadan kaynaklı sorunları olduğu gibi durmaktadır. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanununun öngördüğü sistem, denetim hizmetinin 'kamusal' niteliğini görmezden gelmekte, denetim hizmetini ticari bir hizmet olarak kurgulamaktadır. Halkın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren yapı denetim hizmeti serbest piyasanın rekabetçi koşullarına terk edilmektedir" dedi.

'2019 YILINDA YAPILAN DÜZENLEMENİN ARDINDAN ŞİDDET OLAYLARI ARTTI'
2019 yılında yapılan düzenlemeyle yapı hangi yapıda, hangi yapı denetim kuruluşunun görev alacağının elektronik ortamda bakanlık tarafından belirlendiğini ifade eden Kolgu, bu düzenlemeden sonra şantiye sahalarında yapı denetimi görevini yerine getiren mühendislere yönelik şiddet olaylarının arttığını kaydetti.

Kolgu, son dönemde yaşanan saldırıları şöyle sıraladı:
🔹"1 Mart 2023 tarihinde, Uşak'ta yapı denetim mühendisinin numune almasından sonra, gözü önünde betona su katılmış, buna itiraz eden meslektaşımız ve yanındaki stajyeri, inşaatın kalıp ustaları tarafından şiddete uğramıştır.
🔹3 Ağustos 2023 tarihinde yine Uşak'ta yapımı süren inşaatı denetime giden iki meslektaşımız, beton dökümü sırasında betonun vibratörle sıkıştırılmasını isteyince bir inşaat ustası tarafından keserle saldırıya uğramıştır.
🔹23 Ocak 2024 tarihinde, Aydın'da yapı denetimi görevini yürüten meslektaşımıza, demirci ustası tarafından demir levyeyle saldırı gerçekleştirilmiştir.
🔹1 Şubat 2024 tarihinde, Adana'da ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri yapıp, eksikliklerin giderilmesini isteyen yapı denetimi görevlisi meslektaşımız, müteahhit ve yakını tarafından silahlı saldırıya uğramıştır.
🔹23 Mart 2024 tarihinde, Denizli'de bir inşaatta temel betonu dökümü aşamasında projenin müteahhidi, yapı denetimi çalışanı meslektaşımıza sözlü ve fiziki saldırıda bulunmuştur."

'ARTAN ŞİDDET KAMU GÜVENLİĞİNİ DE TEHDİT ETMEKTEDİR'
6 Şubat depremlerinin ardından inşaatların yapım süreçlerinde denetim ve kontrollerin önemi net bir şekilde görülmesine rağmen inşaat mühendislerine dönük engelleme ve saldırıların kabul edilemez olduğunu belirten Kolgu, "Deprem gerçeğiyle karşı karşıya bulunan ülkemizde yapı üretimi ve denetimi süreçleri toplumun can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren süreçlerdir. Dolayısıyla meslektaşlarımızın şantiye sahalarında verdiği hizmet de kamusal niteliktedir. Bu yanıyla meslektaşlarımıza yönelik şiddet, kamu güvenliğini ve sağlığını tehdit etmektedir" dedi.

Kolgu, şöyle devam etti: "Şantiyelerde denetim ve yönetim görevini yürüten meslektaşlarımız kamu görevlisi niteliğinde sayılmalı, can güvenliklerinin sağlanması da bizzat kamu gücünün sorumluluğunda olmalıdır. Önemle vurgulamak isteriz ki, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır."