25 Kasım 2024 Pazartesi

İMO: İki kişinin öldüğü metro inşaatında 'ihmal var'

İnşaat Mühendisleri Odası, Ümraniye'de iki kişinin öldüğü metro çalışmasıyla ilgili ?Taşeron sistemi özellikle kamu işlerinde, yapı denetim sistemi ile işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri konusunda zafiyetleri de açığa çıkarmaktadır? yorumunda bulundu.
İstanbul Ümraniye'de metro inşaatında meydana gelen çökme ile ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada, "Kamu işlerinde taşeron ve alt taşeron sistemi yeniden ele alınmalı, düzenlenmeli, inşa sürecine dahil olan her firma denetlenmelidir" denildi.
 
Ümraniye Parseller Mahallesi'nde devam eden Dudullu-Bostancı metro çalışması sırasında meydana gelen çökme, inşaata ait konteyner ile yandaki sitenin güvenlik kulübesinin göçük altına kalmasına ve iki site görevlisinin hayatını kaybetmesine yol açtı.
 
Çevre önlemleri yeterince alınmadan kontrolsüz patlatma yapılması sonucu 10 metre çapında, 7-8 metre derinliğinde büyük bir çukur oluştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada göçüğün zemin altında oluşan boşluktan kaynaklanabileceği bildirildi. Belediyenin açıklamasına karşılık olarak İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) "Zemin altında boşluk oluşması tünel imalatı sürecine dahildir. Ancak tünel açmak için yapılan patlatmaların denetimi ve meydana gelen boşlukların her hangi bir göçmeye yol açmaması da tünel imalatı kapsamındadır" diye belirtti.
 
İki kişinin yaşamını yitirdiği olayın ihmale bağlı olarak yaşandığını kaydeden İMO, iş güvenliği önlemlerinin yerine getirilmediğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada şunlar denildi:
 
TAŞERONLAR YETERLİ TEKNİK BİRİKİME SAHİP DEĞİL
 
"Ülkemizin iş kazaları sıralamasındaki yeri sır değildir. Avrupa birinciliğimiz, dünya üçüncülüğümüz devam etmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri maliyet artırıcı bir unsur olarak görülmeye devam ederse, asgari düzeyde olsa da güvenlik önlemleri alınmazsa, özellikle kamuya ait projelerde işi olabildiğince hızla bitirmek asli hedeflerden biri olarak görülürse bu tür kazalarla karşılaşmaya devam edeceğimiz bilinmelidir.
 
"Bu olayda asıl tartışılması gereken nokta kamu ihaleleri sürecindeki taşeron sistemidir. Kamu yönetimi şartları yerine getirmeye haiz ve yeterli olduğuna kanaat getirilen bir firmaya işi ihale etmekte, ihaleyi alan firma ise işi bölüm bölüm alt taşeronlara devretmektedir. Alt taşeron firmaların yeterli teknik birikime sahip olup olmadığı ise tam bir bilinmeze işaret etmektedir. Zincirleme taşeron sistemi özellikle kamu işlerinde, yapı denetim sistemi ile işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri konusunda zafiyetleri de açığa çıkarmaktadır.
 
"Dikkat edilmelidir ki, suçlu hep 'bir başkası', 'bir başka şey'dir. Bu defa ki suçlu, zemin altında oluşan boşluktur. İki insanın hayatını kaybetmiş olmasının herhangi bir yaptırımı olmayacak ya da asıl sorumlular yerine birkaç alt görevli hakkında soruşturma başlatılarak kamuoyu ikna edilmeye çalışılacaktır. Kamu yönetimi eliyle meşrulaştırılan sorumsuzluk, yeni kazalara davetiye çıkartmaktadır."