3 Ekim 2024 Perşembe

'İmar Mevzuatı'na uygun çalışmalar yapılmadan fay bölgesi konuta açılamaz'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un açıkladığı, İzmir depreminde evleri yıkılanlar için konutların yapılacağı bölgenin fay hattı üzerinde olduğu ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Murathan, ancak fay hattının üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonar bölgenin konuta açılabileceğini belirtti. Bakanlığın bu çalışmayı yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Murathan, bu çalışmanın da İmar Mevzuatı'na göre yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İzmir'de 114 kişinin yaşamını yitirdiği depremin üzerinden bir ay geçti. 1035 kişinin yaralandığı, binlerce kişinin de evsiz kaldığı 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, yaralar, halkın dayanışmasıyla sarılıyor.

Depremde evsiz kalanlar için gözler hükümete çevrilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konutları yıkılan, ağır hasar görenler için Bornova'da yapımı süren Şehir Hastahanesi'nin yanında belirlenen yaklaşık 1.300.000 m2 rezerv yapı alanına, 3100 civarında konutun yapılacağını, yıkılan binaların yerine de 1000'ni aşkın konutun inşa edileceğini açıklamıştı.

Ancak Kurum'un açıkladığı, konutların yapılması planlanan alanın fay hattı üzerinde olduğu ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan incelemede, MTA Genel Müdürü tarafından 2012 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda aktif olduğu belirtilen Bornova Fay Zonu'nun geçtiği ortaya çıktı.

Bornova Fay Zonu üzerinde meydana gelebilecek olası bir depremde risk ne olacak, bu risk azaltılabilir mi? Bölgenin konuta açılabilmesi için gerekli olan şartlar neler?

'DİRİ FAY HATLARI VAR, ÜZERİNDE ÇALIŞILMALI'
ETHA'ya konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, bölgenin zemin açısından volkanik kayaçlar üzerinde olduğunu belirtti. Bu bakımdan bölgenin uygun olduğunu belirten Murathan, şuna dikkat çekti, "Ancak, 2012 yılında yapılan çalışmada o bölgede iki tane çizgisellik düzeyinde fay hattı görülüyor. Diri, yani aktif fay olarak belirlenmiş, bunların üzerinde çalışılması gerektiği de not olarak belirtilmiş."

'GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILDIKTAN SONRA BÖLGE KONUTA AÇILABİLİR'
Ancak, bölgenin ayrıntılı jeolojik-jeoteknik ve paleosismolojik araştırmaları yapılarak, yapılaşmaya açılabileceğini söyleyen Murathan, "Eğer fayların aktif olduğu belirlenirse, depremin faylarının sakınım bantlarının çizilmesi gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bunu yapmak zorunda. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra, bölge konuta açılabilir" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, daha önce konuya dair açıklamalar yaptıklarını da hatırlatan Murathan, çıkarılmasını istedikleri "Aktif Fay Yasası"na işaret etti ve ekledi: "Öngörüyoruz ki, Bakanlık bu çalışmayı zaten yapacaktır ancak İmar Mevzuatı içerisinde yapması gerekiyor."