20 Eylül 2024 Cuma

İliç katliamına neden olan Kurum: 21 kurumla ortak karar aldık 

Emek ve doğa cinayetinin yaşandığı Çöpler Altın Madeni'nin kapasite artışını onaylayan Kurum, iş cinayetinin seçim siyasetine malzeme edildiğini öne sürdü. Kurum, onay verdiği ıslak imzalı belgeyi paylaşan CHP'yi ise "insanımızın can sağlığını siyasi malzeme yapmamaya" davet etti. 

Erzincan İliç'te bulunan, yerli ıştirakı Çalık Holding olan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen doğa ve emek katliamının baş sorumlulularından Murat Kurum, kendini aklamak için yalanlarına devam ediyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönem madenin kapasite artışına onay veren Kurum, 9 işçinin katledildiği iş cinayetinin ardından sorumlu olduğunu belirten kişileri hedef almış, suçun üstüne yıkıldığını iddia etmişti. Kurum'un imzasının bulunduğu onay belgesini kamuoyuyla paylaşarak asli kusurlu olduğunu bir kez de CHP gözler önüne sermişti. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kurum, iş cinayetinin yerel  seçim sürecinde siyasete malzeme edildiğini öne sürdü. Kurum, henüz kurumlara tebliğ edilmemiş bilirkişi raporuyla birlikte konunun CHP'li isimler tarafından yeniden gündeme getirildiğini öne sürdü ve "Her şeyden önce sayın Özel açıklamasında, 'teknik açıdan tamamen yetersiz ve eksik, hukuki açıdan tamamen kusurlu, siyasi açıdan topyekün kasıtlı ve hedef gösterici' siyasi bir manipülasyona, algıya ve yalana imza atmıştır" ifadelerini kullandı.

Kurum, bakanlığı döneminde, söz konusu işletmeye verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun dile getirildiğini belirterek, şunları söyledi: "ÇED sürecinde, sadece ve sadece kapasite artışının çevreye etkisi değerlendirilir, onaylanır ya da onaylanmaz. ÇED kararları Bakanlığımızın tek başına yaptığı değerlendirme sonucu verilen kararlar değildir. ÇED süreçleri içerisinde ilgili kurum ve kuruluşların değerlendirmeleri, komisyon çalışmaları dikkate alınarak teknik ve bilimsel esaslara dayalı çalışmaların sonucu olarak verilen kararlardır. İşte bugün dillerine doladıkları ÇED kararı da; 21 kurum ve kuruluşun İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu Üyelerinin olumlu ve ortak görüşüyle alınmıştır. Bir yerde söz konusu olan milletin canı ise orada siyaset biter. Sayın Özel'i, haktan ve adaletten yana tavır almaya, insanımızın can sağlığını siyasi malzeme yapmamaya davet ediyorum."