24 Eylül 2024 Salı

İlham Ehmed: Her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olmalıyız

Cizre Bölgesi Yasama Meclisi 6. yıllık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan MSD Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ehmed, "Saldırılara, planlara ve değişimlere karşı hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Cizre Bölgesi Yasama Meclisi, üyelerinin katılımı ile 6. yıllık olağan toplantısını Amûde ilçe binasında gerçekleştirdi.

Cizre Bölgesi Yasama Meclisi Eşbaşkanı İlham Metli, toplantı ve meclisin son aylardaki çalışmalarının sonuçlarını okudu.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ehmed, dünyadaki siyasi gelişmeleri ve krizleri değerlendirdi.

Doğa olayları ve hastalıklar başta olmak üzere yaşanan krizlerin Ortadoğu ve Suriye'ye büyük etkilerinin olduğunu belirten İlham Ehmed, sanayi alanındaki gelişmelerin doğaya zarar gelmesine neden olduğunu belirtti.

ABD'nin bölgedeki politikalarına değinen İlham Ehmed, "ABD global sisteme öncülük ediyor. Trump döneminde zayıflayan ve Joe Biden döneminde gücünü geri getirmek isteyen Rusya da global sisteme öncülük etmek için bu yarış içinde, dünya geneline güçlerini yayarak hegemonyasını dayatıyor" dedi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine değinen İlham Ehmed, "ABD çıkarlarına göre hareket ediyor. Diğer ülkelerdeki güçlerini de çekebilir. Suriye ve Afganistan'ın durumu birbirinden farklıdır. Özerk Yönetim'in zemini halktır. Bu yönetim halka hizmet ediyor ve halkı savunuyor. Bizler de ABD'nin politikalarına karşı bilinçli olmalıyız" ifadelerini kullandı.

ABD'nin bazı bölgelerden çekilmesinden sonra Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinin içinde bulunduğu zor şartları ve işgalci Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına dikkat çeken İlham Ehmed, "Özerk Yönetim zor koşullara rağmen halka hizmet etmeye devam etti. Bu da ABD ve dünyaya bu yönetimin şekilsel olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

'ÖZERK YÖNETİM HALKI SAVUNMAYA DEVAM EDECEK'
MSD Yürütme Meclisi Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinin zor sınavlardan geçtiğini söyleyerek, şunları ifade etti: "ABD daha önce de bölgeden çekildi. Çekildikten sonra Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin şekilsel olmadığını gördü. Bölge işgalci Türk devleti ve NATO öncüsü devletlerin saldırılarıyla karşı karşıya kaldığında bile yönetim çalışmalarını sürdürdü ve bütün gücüyle halkı korudu. Saldırı ve planlara karşı hazır olmalıyız. Suriye içi anlaşma, dış müdahalelerin durdurulması ve bölgenin iç işleri için önemli bir stratejik alternatiftir."

Suriye krizinin uluslararası alanda çözüm çabalarına ilişkin konuşan İlham Ehmed, "Siyasi çalışmalar tümden durmuş durumda. Bunun nedeni de uluslararası anlaşmalardır. Suriye dosyasını 3'üncü planda görüyorlar. Bu nedenle hiçbir anlaşma sağlanamıyor" diye kaydetti.

İlham Ehmed, Türk devletinin son saldırılarının Rusya'nın Türk devletine taviz verdiği anlamına geldiğini belirtti.

'DİYALOG GİRİŞİMLERİ'
Şam hükümeti ile diyalogların başlatılması girişimlerine değinen İlham Ehmed, "Özerk Yönetim'e destek vermesi için ABD'ye baskı yapmaya devam ediyoruz. Ayrıca son zamanlarda bu konudaki diplomatik çalışmalar arttı" ifadelerini kullandı.

Siyasi gelişmelerin değerlendirilmesi ardından, hizmet durumu, ekonomi, tarım, yakıt, turizm ve otelcilik kanunundaki madde değişikliği değerlendirildi.

Hazırlık komitesine göre bölgede hizmet çalışmalarının geliştirilmesi için birçok karar alındı.