3 Ekim 2024 Perşembe

İleri Haber emekçileri hakim karşısına çıktı: Susmayacağız

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatı İnal'ın rüşvet pazarlığı yaptığı iddialarını haberleştiren İleri Haber çalışan Ergün ve Sezer hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Gazetecilik görevini yerine getirdiklerini dile getiren basın emekçileri, "Susmayacağız" dedi. 

İleri Haber eski Genel Yayın Yönetmeni Doğan Ergün ve dönemin Sorumlu Müdürü olan mevcut Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer hakkında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal'ın, rüşvet pazarlığı yaptığı iddialarının yer aldığı Tweetleri haberleştirdikleri için açılan davanın ilk duruşması İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Alenen hakaret", "Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi" ve "iftira" suçlarından açılan davanın ilk duruşmasında Ergün ve Sezer'in avukatları Özgür Urfa ile Erdoğan'ın avukatı Mustafa Doğan İnal'ın avukatları hazır bulundu.

ERGÜN: GÖREVİMİZİ YAPTIK
Savunma yapan Ergün, "Gazeteci somut olgulara dayanarak hakikate bağlı kalarak kamu yararına haber yapar" dedi. Erdoğan'ın eski avukatı İnal'ın yargının bağımsız işleyişine müdahale girişimi nedeniyle soruşturmaya uğradığını ve gerçek olduğunun tespit edildiğini belirten Ergün, bir gazetecinin bilgilere eriştiğinde bunu haberleştirmesi gerektiğini söyledi. 

Ergün, "Bu iddianameyi yazan Cumhuriyet Savcılığı, güçlünün sesi olmakla kendini yükümlü hissediyor. Cumhurbaşkanı'nın avukatlığını yapan bir kişinin yargıya müdahale iddiasıyla ilgili bir haberin yapılmasını istemediği gibi, haberde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın isminin dahi geçmesini suç unsurları arasında sayıyor. 'Müştekinin isminde ve görevinden Cumhurbaşkanı'nın avukatı olarak açıkça bahsedildiği' ifadesiyle, 'bakın açıkça cumhurbaşkanımızdan bahsetmiş' şeklindeki bu sözde suçlama ibretliktir. Yargıdan adaleti çıkaran mekanizma iktidarın muhbiriyle sopası olmak arasında salınmaktadır. Bu bir suç isnatı ise reddediyorum, sahibine iade ediyorum. Savcı yapamasa da biz herkesten açıkça bahsedebilmeyi görevimiz sayıyoruz."

SEZER: SUSMAYACAĞIZ
İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer de savunmasında, iktidarı öven bir gazetecilik profili oluşturulmak istendiğini bunun dışında kalan gazetecilerin ya baskıyla ya da soruşturmalarla, davalarla cezalandırılmaya ve sindirilmeye çalışıldığını kaydetti. Sezer, "Dolayısıyla susmayacağımızı, yazmaya ve söylemeye devam edeceğimizi buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

'İDDİANAME SOMUT VE ERİŞİLEBİLİR DELİLLERE DAYANMIYOR'
Gazeteci Doğan Ergün ve İzel Sezer'in mahkeme heyetine savunmalarını sunmalarının ardından, Av. Özgür Urfa söz aldı. Urfa, iddianamenin somut ve erişilebilir delillere dayanmadığını belirtti.

Av. Urfa, haberin Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın Twitter paylaşımları ve gazeteci Barış Terkoğlu'nun kitabı referans alınarak hazırlandığını belirterek Şık ve Terkoğlu'nun tanık olarak dinlenmesini istedi.

Urfa, "Basının yandaş olmayan unsurlarına yönelik baskılama aracı güden bu davalar, yargılamaların siyasallaşma amacı taşıdığı anlamına geliyor" dedi. Urfa, her iki müvekkili için de beraat talebinde bulundu.

İNAL'IN AVUKATI GAZETECELERİ SUÇLADI
Savunmaların ardından Mustafa Doğan İnal'ın avukatı Ferah Yıldız, gazeteciler Ergün ve Sezer'in cezalandırılmalarını istedi.

Duruşmada söz alan Av. Yılmaz, "Ahmet Şık'a Twitter paylaşımları sebebiyle 3 dava açtık 2'si kabul edildi. Ergün gazetecilik kimliği üzerinden algı operasyonu yapmaktadır" dedi.
Mahkeme heyeti davayı 10 Mart 2022 tarihine erteledi.