2 Ekim 2024 Çarşamba

'İktidar kendi avukatını yaratmak istiyor, direneceğiz'

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, iktidarın ruhsat gaspıyla kendi avukatını yaratmak istediğini belirtti, "Her koşulda tereddütsüzce mücadele edeceğiz" dedi. ÖDAV'ın İstanbul Barosu Başkan Adayı Sezin Uçar da, mesleklerini mutlaka özgürce yapacaklarını vurguladı.

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, Avukatlık Kanunu Madde 5/3 gerekçe gösterilerek ruhsatların verilmemesi ve iptal edilemesini protesto etti.

İstanbul Barosu önünde yapılan açıklamada "Ruhsat gaspına karşı savunmayı savunuyoruz" yazılı pankart açıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı.

GÜLÜM: AVUKATLIĞIMIZI SESSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Kendisi de avukat olan Gülüm, iktidarın bütün kurumsal yapılara, muhalefete olduğu gibi avukatlara yönelik de saldırı başlattığını kaydetti. Gülüm, "Avukatlığımızı, baroları sessizleştirmeye çalışıyorlar. Hak arayanların yanında olan, savunman olarak yanlarında olan meslektaşlarımıza yönelik saldırı dalgası var" dedi.

Stajyer avukatların ruhsatlarının verilmediğini ve mesleğini yapmasının engellendiğini belirten Gülüm, "Bir soruşturma ya da kovuşturma karara varmadığı sürece mesleğini yapması önünde engel olamaz. Bu iktidar toplum, avukatlar sessizleşsin istiyor. Avukatlar barışın, Kürt halkının, gençlerin, kadınların, doğanın yanında yer almasın isteniyor. Bizler meslektaşlarımızla, baromuzla beraber direnmeye devam edeceğiz. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi hep birlikte getireceğiz" şeklinde konuştu.

UÇAR: ÖZGÜRCE MESLEĞİMİZİ İCRA EDECEĞİZ
ÖDAV grubu adına İstanbul Baro Başkanlığına aday olan Sezin Uçar ise ruhsatları gasp edilen, avukatlık mesleğini icra etmeleri ellerinden alınan tüm meslektaşları için bir arada olduklarını dile getirdi. Uçar, şöyle devam etti: "Bugün çoklu baro sistemiyle mesleğimize nasıl bir saldırı yapılıyorsa, aynı zamanda halklara nasıl bir saldırı yapılıyorsa, stajyer arkadaşlarımıza da aynı saldırılar yapılıyor. Mevcut iktidar kendi avukatını yaratmak istiyor. Ses çıkartmayan, iktidarı onaylayan avukatlar istiyor ama bugün haklarında soruşturma, kovuşturma olan arkadaşlarımız Kürt halkının, kadının, öğrencinin yanında oldukları için ruhsatları gasp ediliyor. Mutlaka ruhsatlarımızı alıp, özgürce mesleğimizi icra edeceğiz."

'İHLAL EDİLEN HAKLARIMIZI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Gülyeter Aktepe, savunmaya yönelik saldırılara karşı ruhsatları hukuksuzca gasedilen avukat adayları, bu hukuksuzluğa karşı onları destekleyen avukatlar ve stajyerler, hukuk kurumları ve insan hakları kurumları temsilcileri ile birlikte mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi.

Ancak mücadele ile aşılacak bir savunma çağı yaşadıklarının altını çizen Aktepe, "Yargı, bağımsız karar alma yetisine haiz olmadığını, ruhsatları gasp edilen hukukçulara dair her yeni kararında tekrar göstermekten imtina etmemektedir. Süregelen tüm bu teşkilatlı saldırılara inat, ruhsat gaspına karşı ihlal edilen haklarımızı savunmaya ve mücadelemizi büyütmeye tüm koşullarda tereddütsüz devam edeceğiz" diye konuştu.

Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon olarak, baroları da meslektaşlarıyla birlikte mücadele etmeye, hak örgütlerini bu gaspa karşı dayanışmaya ve tüm kamuoyunu ruhsat gasplarına karşı duyarlı olmaya çağıran Aktepe, "Hukuktan ve adaletten yana tüm kesimleri mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz. Avukatlık Kanunu Madde 5/3 kaldırılsın. Ruhsat gaspına son" dedi.

Eylem, "Bakanlık ruhsatıma dokunma", "Avukatlık yapmak istiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.