6 Ekim 2024 Pazar

İkizdere'den Cengiz'e: Vadimden de arazimden de git!

İkizdere köylülerinin tüm saldırılara rağmen direnişi sürüyor. Sabahın ilk ışıklarında nöbet alanında yerini alan köylüleri, "Taş ocağı istemiyoruz"sözünü yineliyor. Köylülerin doğal su kaynağını yok eden Cengiz Holding'in döşediği su borularını gösteren bir köylü, "Cengiz vadimden, arazimden git" dedi. 

AKP'li Cengiz Holding'in İkizdere'yi yok edecek olan taş ocağı projesine karşı köylülerin direnişi sürüyor. Köylüler her sabah olduğu gibi bugün de günün ilk saatlerinde bölgeye giderek nöbetlerine başladı. 

Köylülerin doğal su kaynağını yok eden ve günlerce susuz kalmasına neden olan Cengiz Holding, bölgeye su boruları döşedi. Bir köylü, "Cengiz vadimden, arazimden defol"dedi. 

DOĞA TALANINI HUKUKA UYDURMAYA ÇALIŞTILAR
İyidere Liman Projesi'nin ÇED raporuna göre var olan ocaklardan taş alınması gerektiği halde yeni bir ocak kurulmak istenen bölgede, bir gecede acele kamulaştırma kararı çıkarıldı, halka bilgi verilmeden arazileri ellerinden alınmıştı. Doğa talanı usüle uydurulması için, ruhsat alanını 24.9 hektarlık parçalara bölünerek hülle yoluna gidilmişti çünkü yönetmeliğe göre 25 hektarın üzerindeki şantiyede ÇED raporuna ihtiyaç duyuluyor. 

'TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ'
Yaşam alanları için direnişe başlayan köylüler defalarca jandarmaların saldırısına maruz kaldı. Evlerinden çıkmaları engellenmek istendi. Ancak tüm engelleri aşan köylüler, en zorlu yollardan, patikalardan direniş alanına ulaştı. Jandarmanın saldırısında köylüler yerlerde sürüklendi, yamaçtan itildi, biber gazına maruz kaldı, gözaltına alındı. Yetmezmiş gibi köylülerin sözleri çarpıtılarak antipropaganda yürütüldü. Ama tüm bu saldırılara rağmen "İkizdere bizimdir, taş ocağı istemiyoruz"diyen köylüler her sabah günün ilk saatlerinde bölgeye giderek nöbeti sürdürüyor. 

'CENGİZ VADİMDEN, ARAZİMDEN GİT'
Asker korumasında doğa katliamı yaşanan bölgede köylüler susuz kaldı. Çok çünkü doğal su kaynakları yok edildi. Köylülerler dalga geçen Cengiz Holding, bölgeye su borusu döşedi. Boruları videoya çeken bir köylü, "Cengiz doğal su kaynağımı yok ettin, izinsiz arazime girdin, su borusu döşedin, gece boyu canavar makinelerini çalıştırdın, rahat vermiyorsun bize. Al borunu makinelerini, vadimden git. Arazimden git"dedi.