22 Eylül 2024 Pazar

İHD: Tek tip elbise işkencedir

İHD Hapishane Komisyonu, 'tek tip elbise' dayatmasının adil yargılanma ve masumiyet karinesine aykırı olduğunu belirtti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hapishanelerde 'tek tip elbise' dayatmasına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. 10. kez yapılan basın toplantıısnda İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına basın açıklamasını Hatice Onaran okudu.
 
696 sayılı KHK'nin iptal edilmesi çağrısında bulunan Onaran, kim olursa olsun, gerekçesi ne olursa olsun bir insana 'Tek tip elbise' giydirilmesinin işkence olduğunu vurguladı.
 
"Hem ülkemizde hem de dünya genelinde deyim yerindeyse insan hakları ve onuru ayaklar altına alınmaktadır" diye konuşan Onaran, "İnsan özü itibariyle onurlu bir varlıktır. İnsan haklarının niteliğinde yer alan en temel özellik de bizzat insan onurudur. Bu yüzden insan onuruna aykırı her türlü uygulama, eylem ve davranış işkencedir. Nitekim gerek ulusal gerekse uluslararası yasalar sürekli insan onuruna atıfta bulunmakta ve buna aykırı davranılmaması gerektiğini söylemektedir" dedi.
 
Hak ihlallerinin en somut örneğinin ise 2 yıllık OHAL döneminde çıkarılan 696 sayılı KHK olduğunu aktaran Onaran, bu KHK ile birlikte mahpuslara 'Tek tip elbise' giydirilme zorunluluğu getirilmesinin planlandığını belirtti.
 
 
Mahpusların kendilerine zorla giydirilmesi planlanan 'Tek tip elbise' ile aslında iki kere cezalandırılmak istendiğini ifade eden Onaran; "Mahpuslar hem hapiste cezasını çekmekte hem de onur kırıcı bir davranışa maruz kalmaktadır. Tek tip elbise tüm bunların yanısıra ayrıca lekelenmeme, adil yargılanma ve masumiyet karinesine de aykırıdır. Bu uygulama hem hukuka hem de insan haklarına aykırıdır" diye konuştu.
 
 
Türkiye’nin tek tip elbise ile olan tanışıklığının yeni olmadığını hatırlatan Onaran, 1980 darbesinden sonra da mahpuslara tek tip elbise giydirilmeye çalışıldığını anımsattı. Sonrasında gelişen güçlü bir direniş neticesinde bu insanlık ayıbının uygulatılmasından vazgeçildiğini de sözlerine ekleyen Onaran, 696 sayılı KHK için de daha ilk günden itibaren mahpusların bedeli ne olursa olsun bu elbiseleri giymeyeceklerini söylediklerini de vurguladı.
 
Onaran sözlerine şu şekilde devam etti; "Biz de insan hakları savunucuları olarak tek tip elbisenin ve insan onurunun ayaklar altına alınıyor olmasının karşısında durmaya devam edeceğiz. Tüm vicdanlı kamuoyunu da bu vahim ve insanlık dışı uygulamaya karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Tek Tip Elbise işkencedir, insan onurunu ayaklar atına alır, mahpusu kimliksizleştirir, kişiliksizleştirir, aşağılar, psikolojisinde derin yaralar bırakır. Kalıcı hale gelmesine izin vermeyelim."
 
Mahpuslarla ilgili tek gündemin tek tip elbise olmadığını söyleyen Onaran, "Özellikle son zamanlarda mahpuslara yönelik işkence, kötü muamele, ayakta sayım, disiplin cezaları, iletişim yasakları, çıplak arama, süngerli odalara kapatma ve daha fazlası günden güne artmaktadır. Her hafta Hapishane Komisyonu olarak bunlarla ilgili sayısız şikayet mektup ve başvurular almaya devam ediyoruz. Mahpuslara insanlık dışı davranışlarla muamele edilmesinden vazgeçilsin. Hapishane koşulları düzeltilsin, tek tip elbiseyi yasalaştıracak olan 696 sayılı KHK iptal edilsin" diye konuştu.